Senternovem

22-02-2010 | Minister van der Hoeven ondersteunt innovatieve watertechnologie

Minister van der Hoeven van Economische Zaken heeft besloten MKB-ondernemer Sustec BV uit Wageningen met een garantie te ondersteunen bij de marktintroductie van hun innovatieve TurboTec-technologie. Ze heeft de beschikking van de innoWATOR-garantiefaciliteit persoonlijk uitgereikt op donderdag 18 februari. Deze garantiefaciliteit is onderdeel van het innovatieprogramma Watertechnologie en dekt het risico dat een leverancier van innovatieve watertechnologie loopt bij de marktintroductie van de innovatie deels af. Op deze manier vergroot de overheid de marktkansen voor innovatieve Nederlandse watertechnologie.

TurboTec-technologie
Een van de restproducten van het biologisch zuiveren van afvalwater is slib. Uit slib van een zuiveringsinstallatie kan ook energie worden gewonnen. De TurboTec-technologie is een innovatieve ontsluitingstechnologie voor zuiveringsslib. Deze technologie is ontwikkeld door Sustec BV, een innovatieve MKB-ondernemer uit Wageningen. Deze technologie vergroot op een innovatieve manier het vergistingspotentieel van slib. Dit resulteert in een vergrote energieopbrengst uit dit afvalproduct. Tevens vergroot het de ontwaterbaarheid van het slib, waardoor de verwerkingskosten van dit afvalproduct verlaagd worden. Sustec BV is momenteel in onderhandeling met het Waterschapsbedrijf Limburg, uitvoeringsorganisatie van de beide Limburgse waterschappen Peel en Maasvallei en Roer en Overmaas, voor het leveren va een eerste full-scale TurboTec-installatie. Voorzitter Schrijen van het Waterschapsbedrijf verzekerde minister Van der Hoeven dat het bestuur deze ondersteuning zeker meeneemt in hun besluit over deze investering. Het bestuur verwacht op korte termijn een besluit te nemen.

Innovatiekracht MKB
Een belangrijk speerpunt van het Innovatieprogramma Watertechnologie, en daarmee dus ook van de garantiefaciliteit, is het ondersteunen en stimuleren van MKB-ondernemers. De Nederlandse watertechnologiesector bestaat voor een belangrijk deel uit innovatieve MKB-ondernemers. Zij beschikken over een belangrijk deel van de innovatiekracht. Het is echter voor hen vaak moeilijk om innovaties op de markt te zetten omdat ze de risico's niet altijd kunnen dragen en ook aanstaande klanten het risico van gebruik van innovatieve technologieën vaak niet aandurven. Met deze garantiefaciliteit krijgen MKB-ondernemers in de watertechnologiesector, en indirect ook potentiële kopers van innovatieve watertechnologie, een steun in de rug.

Openstelling garantiefaciliteit 2010
De innoWATOR-garantiefaciliteit wordt ook in 2010 ingezet om de Nederlandse watertechnologiesector te ondersteunen. De garantiefaciliteit is op maandag 8 februari opengesteld. Minister van der Hoeven heeft hiervoor een budget van 2 miljoen euro vrijgemaakt. De regeling kent een zogenaamde `wie het eerst komt wie het eerst maalt'-structuur, dit betekent dat aanvragen - zolang er budget beschikbaar is - op volgorde van binnenkomst bij Agentschap NL worden beoordeeld. Meer informatie over de innoWATOR-garantiefaciliteit is te vinden op www.agentschapnl.nl/watertechnologie. Wijzigingsdatum | 23-02-2010