Gemeente Nijmegen

Huurteams gaan door in 2010

23/02/2010

De huurteams die vorig jaar actief waren in Nijmegen, gaan ook dit jaar weer aan de slag. Zij controleren of de huur van particuliere kamers voor studenten of andere huurders niet te hoog is. In opdracht van de huurder kunnen zij een procedure beginnen bij de huurcommissie om een lagere huur te laten vaststellen. De gemeente ondersteunt de Stichting Huurteams Nijmegen met EUR 25.000 om dit in 2010 uit te voeren.

In 2010 lopen nog 96 huidige zaken door vanuit de eerste periode. In 57 gevallen is tot op heden een overschrijding van de maximale huur geconstateerd. In 36 zaken wordt nu overleg gevoerd met de huurbaas en in 21 zaken loopt een procedure. Vanwege het hoge aantal lopende zaken verwachten de huurteams dat zij in 2010 nog meer waarde zullen hebben dan in 2009. Bij 115 controles is afgelopen jaar in totaal ruim

EUR 120.000,- aan overschrijding van de maximale huur op jaarbasis geconstateerd. Op basis van de cijfers over 2009 heeft het college besloten de proef met één jaar te verlengen.

In Nijmegen wonen ruim 14.000 studenten. Ongeveer 40 procent woont op de particuliere woningmarkt. Het komt regelmatig voor dat zij een te hoge huur betalen, maar de stap naar de huurcommissie niet maken.

De huurteams hebben vorig jaar 113 zaken afgerond. In 58 gevallen is een overschrijding van de maximale huur geconstateerd (gemiddeld EUR 80,- per maand). In 35 van deze zaken is de huur via een compromis met de huurbaas verlaagd (gemiddeld EUR 50,- per maand). In drie zaken is de huur verlaagd via een procedure. De overige afgeronde zaken betroffen klachten die niet gerelateerd waren aan de huurprijs (servicekosten, onderhoud en ongewenst huurgedrag).

De technische kwaliteit van de kamerverhuurpanden controleert de gemeente overigens zelf, op basis van de Woningwet en het Bouwbesluit.