Gemeente Borsele

Gedoogbeleid besluit huisvesting veehouderij

Agrariërs moeten voor 1 april 2010 een bedrijfsontwikkelingsplan indienen om in aanmerking te komen voor gedoogbeleid ammoniakuitstoot.

Het landelijk ammoniakbeleid stelt eisen aan de uitstoot van ammoniak uit met name varkens- en kippenstallen. Deze eisen zijn in de vorm van maximale emissiewaarden opgenomen in het âBesluit ammoniakemissie huisvesting veehouderijâ; het Besluit huisvesting. Op 1 januari 2010 moeten bijna alle stallen bij agrarische bedrijven voldoen aan het Besluit huisvesting. Dit besluit is de Nederlandse uitwerking van Europese regelgeving en op 1 april 2008 in werking getreden.

Veel agrarische bedrijven voldoen om diverse redenen nog niet aan dit besluit. De minister van Vrom heeft daarom een gedoogbesluit opgesteld, het Actieplan ammoniak veehouderij. Hierdoor kunnen agrariërs uitstel krijgen om te voldoen aan dit besluit. De voorwaarde om uitstel te krijgen is dat uiterlijk 1 april 2010 voor elke bedrijfslocatie een bedrijfsontwikkelingsplan wordt ingediend bij de gemeente. Dit moet dan ons binnen zijn. Het plan geeft de huidige en de toekomstige situatie van het bedrijf weer. Ook voor stoppers is het erg belangrijk om te reageren, zodat ze nog een aantal jaar verder mogen boeren. Een hulpmiddel om zoân bedrijfsplan op te stellen is te vinden op de website van Infomil http://www.infomil.nl/onderwerpen/landbouw-tuinbouw/ammoniak-en/act ieplan-ammoniak.
Hier kunt u ook uitgebreide informatie vinden over het besluit en het actieplan.

In de gemeente Borsele zijn een aantal bedrijven waar nog niet wordt voldaan aan het besluit. De ondernemers ontvangen binnenkort een brief waarin het belang van het indienen van een bedrijfsontwikkelingsplan wordt benadrukt.

U heeft geen brief ontvangen maar u denkt dat uw bedrijf nog niet voldoet aan het Besluit huisvesting? Dien dan toch een bedrijfsontwikkelingsplan in. Zo kunt u voorkomen dat eventuele rechten vervallen. Dit geldt ook voor stoppers. Overigens staat deze regeling los van andere aanvragen die bij de gemeente zijn ingediend. Daarom moet apart daarvan een bedrijfsontwikkelingsplan worden ingediend.

Inlichtingen

Voor nader inlichtingen kunt u contact opnemen met de heer R.A.M. Loos van afdeling Ruimtelijke Ordening en Milieu. Telefoon: 0113 238428, e-mail: ramloos@borsele.nl

Vermeld bij een e-mail in de onderwerpregel dat het om het actieplan ammoniak gaat.