Eerste Kamer der Staten Generaal

Gevolgen val kabinet voor werkzaamheden van de Eerste Kamer

23 februari 2010

De Koningin heeft het ontslag van de ministers en staatssecretarissen van PvdA-huize aanvaard. Van de minister-president en overige ministers en staatssecretarissen houdt de Koningin de terbeschikkingstelling van hun portefeuille, of ambt respectievelijk functie in overweging. De Koningin heeft het demissionaire kabinet verzocht op korte termijn te bevorderen dat de Tweede Kamer der Staten-Generaal wordt ontbonden zodat verkiezingen kunnen plaatsvinden op 9 juni 2010. Zij heeft de bewindslieden gevraagd al datgene te blijven doen wat zij in het belang van het Koninkrijk noodzakelijk achten.

Aanhouding controversiële wetsvoorstellen

Nu het kabinet demissionair is, zal de Eerste Kamer aanhangige wetsvoorstellen die omstreden ( controversieel ) zijn, niet behandelen. Wetsvoorstellen die controversieel zijn verklaard, worden aangehouden totdat, na de verkiezingen, een nieuw kabinet is gevormd. De Kamer zal zich op haar eerstvolgende vergaderdag, 2 maart 2010 , beraden over de vraag welke aanhangige wetsvoorstellen zij als controversieel aanmerkt. Gebruikelijk is dat in fractieverband beraad plaatsvindt over een eventuele controversieelverklaring van aanhangige wetsvoorstellen. Uiteindelijk doet de Kamer zelf daarover een uitspraak. In elk geval zal op 2 maart de te volgen procedure aan de orde komen.

Agenda onder voorbehoud

De agenda voor de plenaire vergadering op 2 maart is vooralsnog ongewijzigd, maar alle voorstellen en hamerstukken worden onder voorbehoud geagendeerd. De Voorzitter stelt voorafgaand aan de plenaire vergadering na raadpleging van het College van Senioren de definitieve agenda vast. Voorlopig geagendeerd zijn: de Invoeringswet Wet algemene bepalingen omgevingsrecht ( 31.953 ), het wetsvoorstel Openbaarmaking nevenfuncties en inkomsten uit nevenfuncties ( 30.425 ), dat is geagendeerd in combinatie met het wetsvoorstel Harmonisatie uitkeringsrechten Tweede Kamerleden en openbaarmaking nevenfuncties en inkomsten uit nevenfuncties voor leden van de Staten-Generaal en Europarlementariërs ( 30.693 ). In het licht van de demissionaire status van het kabinet wordt de behandeling van deze wetsvoorstellen wellicht opgeschort. Hierover zal dinsdag 2 maart in de loop van de dag duidelijkheid ontstaan, waarna berichtgeving op deze site volgt.