Gemeente Oldambt


Sport mee met `Groningers Actief'!

Project in de gemeente Oldambt voor alle inwoners van 60 tot 70 jaar

De gemeente Oldambt organiseert samen met, Huis voor de Sport Groningen en Stichting Welzijn Oldambt, (beweeg)activiteiten voor 60- tot 70-jarigen, die onvoldoende bewegen. Alle 60 tot 70-jarige inwoners van de gemeente Oldambt, ontvangen binnenkort een brief waarin zij worden uitgenodigd mee te doen aan het project. Dat (voldoende) lichaamsbeweging gezond is weet iedereen. Veel Nederlanders denken dat ze genoeg bewegen, maar uit onderzoek blijkt dat dit niet het geval is: de helft van de Nederlanders beweegt onvoldoende!

Wat is voldoende bewegen?
Om gezond te blijven is het goed om dagelijks een half uur te bewegen. Volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) zou een gezonde volwassene 30 minuten, tenminste vijf dagen per week, lichamelijk actief moeten zijn op matig intensief niveau. In het project `Groningers actief', wordt geleerd hoe meer bewegen gemakkelijk in het leven ingepast kan worden. Waardoor deelnemers uiteindelijk meer, hopelijk voldoende, gaan bewegen.

Groningers Actief
In april worden op vier locaties fittesten georganiseerd. Hier wordt de fitheid op het gebied van onder andere coördinatie, lenigheid en reactievermogen getest. Na afloop krijgen de deelnemers een beweegadvies. In-actieve deelnemers kunnen kiezen voor een coachingsproject; binnen dit project worden zij begeleid naar een actieve(re) leefstijl, waarbij naast efficiënt bewegen ook aandacht is voor gezonde voeding en medicijngebruik. Na een jaar volgt een tweede fittest zodat resultaten kunnen worden gemeten.

Maar ook deelnemers die redelijk tot goed scoren op de fittest krijgen informatie over mogelijkheden die er zijn op het gebied van sport- en bewegen binnen de gemeente. Daarnaast wordt aan sportverenigingen en sportaanbieders gevraagd in mei een kennismakingsaanbod te doen, zodat men vrijblijvend kan `proeven' van verschillende takken van sport. Een inventarisatie van de wensen van de deelnemers aan de fittest kan ook aanleiding zijn om nieuwe sport- en beweeggroepen op te starten, bij voorkeur in samenwerking met locale sportaanbieders.