Gemeente Eemsmond


Gemeente Eemsmond in de race voor klimaatvriendelijkste gemeente maandag 22 februari 2010

De gemeente Eemsmond is samen met Groningen, Zuidhorn en Leek in de race voor de titel De klimaatvriendelijkste Gemeente van Nederland. Eemsmond komt in de provincie Groningen als één van de besten uit de bus als het gaat om de aanpak van het klimaatprobleem. In elke provincie zijn vier gemeenten genomineerd. De gemeenten zijn op verschillende onderdelen beoordeeld. Eemsmond scoort hoog op de onderdelen klimaat en energie, duurzaam ondernemen en duurzame bedrijfsvoering. Op 1 maart maken de Provinciale Milieufederaties en COS Nederland bekend welke gemeente eindigt op de eerste plaats.

De gemeente Eemsmond heeft vorig jaar van het Rijk 133.000,- subsidie voor het gemeentelijk klimaatbeleid ontvangen. Met deze subsidie heeft de gemeente zeventien lokale klimaatprojecten opgezet. Zoals het vervangen van de openbare verlichting door led-verlichting, het duurzaam inkopen van goederen en diensten, het verbeteren van het binnenklimaat in scholen, het bevorderen van energiebesparing in nieuw- en bestaande bouw en het onderzoeken van de mogelijkheden voor het rijden op milieuvriendelijkere brandstoffen.

Wethouder Harrie Sienot over duurzaamheid: De klimaatinitiatieven van de gemeente Eemsmond dragen bij aan de doelen van het kabinet om zuiniger met energie om te gaan. Naast de invoering van lokale initiatieven zijn we in het gemeentehuis ook druk bezig met de invoering van energiebesparende maatregelen. Prettig wonen, werken en leven in een gemeente kan alleen door rekening te houden met de leefomgeving. Als gemeente hebben wij hierin een voorbeeldfunctie. Wij willen met onze initiatieven burgers en bedrijven inspireren om energiebewust te denken en te doen.

Energiebesparende verlichting
De gemeente Eemsmond wil energiebesparende maatregelen voor verlichting nemen. Dit betekent dat in alle gemeentelijke gebouwen de TL-verlichting wordt vervangen door energiezuinige verlichting met daglichtsensoren en bewegingsmelders. Energiebesparende verlichting zorgt ervoor dat de verlichting niet onnodig aan blijft. Veel licht alleen op de momenten dat er mensen zijn. Naar verwachting neemt de gemeenteraad van Eemsmond hier eind maart een besluit over.