Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Verburg wil antibioticagebruik in de veehouderij terugdringen

Persbericht | 23-02-2010

In 2011 moet het antibioticagebruik in de veehouderij met 20% zijn teruggedrongen ten opzichte van 2009. Lukt dat niet, dan neemt minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit maatregelen. Ook wil ze in overleg met minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) laten onderzoeken of sommige antibiotica voorbehouden moeten blijven voor gebruik bij mensen en niet bij dieren.

Minister Verburg heeft adviesbureau Berenschot afgelopen najaar opdracht gegeven te onderzoeken wat de effecten zijn van het ontkoppelen van het voorschrijven en verkopen van diergeneesmiddelen door dierenartsen. Dit kan bijdragen aan het terugdringen van het antibioticagebruik in de veehouderij. Volgens Berenschot is deze zogenoemde ontkoppeling niet doelmatig want het gaat gepaard met het invoeren van veel regels en het betekent daarmee een forse toename van administratieve lasten en toezicht en handhaving. Ontkoppeling van voorschrijven en verkoop zal de positie van de dierenarts ten opzichte van de veehouder niet principieel veranderen: dierenartsen blijven afhankelijk van de opdrachtnemer- opdrachtgever-relatie. Verder blijkt uit het Berenschotrapport dat 5% van de dierenartsenpraktijken verantwoordelijk is voor 80% van het antibioticagebruik.

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) heeft vooruitlopend op het rapport van Berenschot een voorstel gedaan voor een alternatieve aanpak. De KNMvD wil een zogeheten Veterinaire Diergeneesmiddelen Autoriteit (VDA) oprichten, een database waarin het voorschrijfgedrag van elke dierenarts wordt geregistreerd. Op die manier ontstaat er een transparant systeem dat tevens een benchmark vormt van het medicijngebruik. Verder gaat de KNMvD normen opstellen voor het voorschrijven van diergeneesmiddelen en verbindt daar een eigen sanctioneringsysteem aan. Minister Verburg heeft waardering voor de aanpak van de KNMvD, maar wijst er op dat in 2011 20% minder diergeneesmiddelen moeten worden voorgeschreven. Verder gaat ze met de KNMvD praten over de aanpak van de 5% dierenarts-praktijken die verantwoordelijk is voor 80% van het medicijngebruik.

Daarnaast wil minister Verburg antibioticaresistentie in de humane geneeskunde voorkomen. Daarvoor gaat ze in overleg met minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om te onderzoeken of bepaalde antibiotica voorbehouden kunnen blijven voor gebruik bij mensen.

Vanwege de nadelen van ontkoppeling en de verwachting dat het initiatief van de KNMvD kan leiden tot goede resultaten wil minister Verburg nog niet besluiten tot ontkoppeling.

Het Berenschotrapport is met een begeleidende brief vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd.