Ingezonden persbericht

OBA-live op 23 februari 2010: Oskar Verkaaik

Dinsdag 23 februari van 19.00-21.00 uur radio 5.
Presentatie: Abdellah Dami

Hoofdgast is antropoloog Oskar Verkaaik die twee jaar in Pakistan heeft gewoond. Thuiskomen na een lange tijd van onderdompeling in een andere cultuur leidt onvermijdelijk tot verbazing en vragen over de eigen samenleving. Verkaaik verbaast zich in zijn nieuwste publicatie Ritueel Burgerschap over onze inburgeringrituelen en over de vraag wat die cultuur van ons precies is, die we nieuwe Nederlanders door de strot proberen te duwen.

In elke kamer een ander wonder beschrijft de wereld van meesters en bedienden, rijken en rechtelozen in Pakistan. In zijn hartveroverende debuut houdt Daniyal Mueenuddin de moderne Pakistaanse maatschappij een spiegel voor. Vertaalster Carla Hazewindus laat de personages, die in deze met elkaar samenhangende verhalen allen een droom najagen, de revue passeren.

In Tour de Benzakour, de persoonlijke rubriek van Mohammed Benzakour zal deze luis in de pels op eigenzinnige wijze een aantal actuele issues onder de loep nemen.

Rotterdamse moslims en niet-moslims werken hard aan het verbeteren van de dialoog in de havenstad. Onder de titel: Gelooft u het zelf? Een dialoog over islam en stadsburgerschap wordt er op 25 februari een bijeenkomst gehouden. Brahim Bourzik, woordvoerder Landelijk Beraad Marokkanen, zal uitwijden over deze dialoog.

Journalist Darnave aarzelt over een correspondentschap in Marokko maar waagt toch de stap. In Rabat ontmoet hij de Franse fotograaf Faucon een avonturier die zich onbevreesd op Marokko stort en de timide journalist steeds dieper het land intrekt. Dit is de strekking van de eerste roman, Sirocco, van Kees Beekmans (ooit leraar op een zwarte school) die machtsverhoudingen en cultuurverschillen blootlegt.

Live muziek
De in Nederland neergestreken Pakistaanse zanger Shahzad Ali Khan is een meester van de Indiase en Pakistaanse soefi-muziek, de qawwali, maar is ook thuis in de klassieke Indiase raga's. Geïnspireerd door een grootheid als Nusrat Ali Fateh Khan en begeleid door zijn grootvader Ustad Imtiaz Ali Khan, ontdekte Shahzad Ali Khan zijn eigen manier om bewust en vreugdevol deze eeuwenoude muziek te vertolken.

OBA Live is ook op televisie te zien via themakanaal Spirit 24. Kijk voor meer informatie en uitzendtijden op de website van Spirit24.



Ingezonden persbericht