Nederlandse Vereniging van Journalisten

NVJ over Renswoude

vrijdag 19 februari 2010 | NVJ-secretaris Thomas Bruning gaat dinsdagmiddag om 12.30 uur op Radio 1 met burgemeester Hugo Schorer van Renswoude in discussie over de keuze van de gemeente om een ingehuurde freelance journalist over raads- en commissievergaderingen te laten schrijven. De NVJ vindt die keuze een zorgwekkende ontwikkeling.

`Een zorgwekkende ontwikkeling: journalisten die niet meer de gemeenteraadsvergaderingen bijwonen en zich beperken tot de persberichten van de lokale overheden. Daar komt nu een nieuw fenomeen bij: de lokale overheid die een freelance journalist inhuurt om over raads- en commissievergaderingen te schrijven. Alarmerend. Het rechtstreeks financieren van een journalist staat diens onafhankelijkheid in de weg. Bovendien draagt deze keuze nooit bij tot een werkelijke oplossing van een veel groter probleem: de verschraling van de lokale en regionale nieuwsvoorziening.

Vanuit de gemeente gezien is het wel te bevatten. In de bewuste gemeente Renswoude komt geen journalist meer naar een raadsvergadering. De gemeenteraad vindt dat onwenselijk omdat inwoners niet meer worden geïnformeerd. In onze optiek zijn er echter betere manieren om onafhankelijke verslaggeving te stimuleren. Bijvoorbeeld door een groter deel van het communicatiegeld in te zetten voor advertenties op lokale nieuwssites en -nieuwsbladen, die hun onafhankelijkheid gewaarborgd hebben via een redactiestatuut.

Tegelijkertijd zullen ook de uitgevers van regionale en lokale media zich achter hun oren moeten krabben. Er is gesaneerd maar er had tegelijkertijd geïnvesteerd moeten worden in digitale vormen van lokale journalistieke nieuwsvoorziening - denk aan initiatieven zoals Breda Vandaag.nl of de digitale wijkkrant Haarlem-Oost. Ik zou daarom ook lokale overheden willen oproepen om nieuwe media-initiatieven mee te financieren. Stimuleer op een manier zodat de onafhankelijke media in het politieke debat wordt gewaarborgd, anders dan via de methode Renswoude.

Wil je trouwens meepraten over de goedgeïnformeerde burger en de rol van media en overheid, bezoek dan het debat op dinsdagavond 23 februari in Zaal de Unie in Rotterdam.'