Imtech NV

Imtech: 80 miljoen euro orders in de Duitse zorgsector


* Verlening energiebesparingscontract LVR-Klinik Bonn: besparingen zonder investeringen
* Imtech steeds vaker technologiepartner in Duitse zorgsector

Gouda - Imtech (technische dienstverlening in Europa) en de LVR-Klinik Bonn hebben de bestaande samenwerking op het gebied van energiebesparing met 10 jaar verlengd. Daarmee krijgt deze succesvolle energiepartnerschap voor energiebesparing met behulp van energiemanagement en ultra-efficiënte energievoorzieningen een vervolg. De waarde van dit contract bedraagt 25 miljoen euro. Tevens acteert Imtech met toenemend succes als technologiepartner in de Duitse zorgsector en heeft recent meerdere (middel)grote orders ter waarde van 55 miljoen euro verworven.

René van der Bruggen, CEO Imtech: 'De Duitse energiemarkt is voor Imtech een belangrijke groeimarkt. Imtech richt zich met een breed pakket aan energieservices en specifieke technologie op het optimaliseren van de energieperformance. Imtech is in staat op meerjarenbasis de complete verantwoordelijkheid te nemen voor levering, onderhoud en beheer van alle energievoorzieningen. Daarnaast integreert Imtech met innovatieve technologie het complete energieproces in bedrijfs- en productieprocessen. Alle operationele systemen en processen worden geanalyseerd en geoptimaliseerd. Dit leidt niet alleen tot efficiencyverbeteringen, maar ook tot aanzienlijke kosten- en energiebesparingen. Deze aanpak leidt tot succes, onder meer in de Duitse zorgsector.'

Verlening energiebesparingscontract LVR-Klinik Bonn

Al in 1999 werd - in nauwe samenwerking met het Duitse energieagentschap NRW - een energy-contracting-project voor de LVR-Klinik Bonn gestart dat nog steeds één van de grootste energie-efficiency-projecten in de Duitse zorgsector is. LVR-Klinik Bonn is een kliniek in het Rhein-Sieg-district (federatie van steden en districten in Rheinland) die is gespecialiseerd in psychiatrie, psychotherapie, verslavingszorg en neurologie met in totaal 834 behandelingsplaatsen. De tot nu toe gerealiseerde emissiereductie bedraagt ruim 35.000 ton CO2. Het energieverbruik daalde gemiddeld met meer dan 30% ten opzichte van het referentiejaar 1998.

De geïnstalleerde blokverwarmingscentrale (twee 'power blocks') is een schoolvoorbeeld van het doelmatig inzetten van warmtekrachtkoppeling. Deze technologie dekt de basisbehoefte voor warmte en stroom en levert in de zomer koude via hightech absorptietechnologie. Contractverlenging biedt de zekerheid verdere investeringen tot stand te kunnen brengen. Deze worden terugverdiend met (extra) gerealiseerde besparingen. Op deze wijze kan de LVR-Klinik Bonn blijven profiteren van een ultra-efficiënte en rendabele energievoorziening zonder dat daarvoor eigen investeringen nodig zijn. Een bijzonderheid is dat bij het sluiten van de overeenkomst al voor de komende vier jaar vaste stroom- en warmteprijzen zijn overeengekomen. In een tijd dat de energiemarkten volatiel zijn en ziekenhuisbudgetten krapper worden, beschikt de LVR-Klinik Bonn zo over planningszekerheid. Door gebruik te maken van een aantrekkelijke energieprijs kon een kostenvoordeel van bijna 20% gerealiseerd worden.

Imtech steeds vaker technologiepartner in Duitse zorgsector

De zorgsector vraagt in toenemende mate om specifieke technologie die voldoet aan de strengste normen voor hygiëne en veiligheid. Imtech treedt hier steeds vaker op als deskundig technologiepartner. Zo is Imtech recent betrokken bij de upgrading van medische klinieken in Stuttgart, Kaiserslautern, Aken en Kirchheim-Nürtingen, alsmede voor het ziekenhuis in Neukirchen en de Schwarzwald-Baar Klinik. In toenemende mate neemt Imtech ook de IT-infrastructuur voor haar rekening. Een bijzondere samenwerking tussen de medische faculteit van de Eberhard-Karls Universiteit in Tübingen, de universiteitskliniek Tübingen en het Imtech R&D-center resulteerde onlangs in nieuwe technologie voor experimentele operaties en ergonomische toepassingen. Hiervoor is brede belangstelling.

Meer informatie