NEN


Nieuwe techniek in praktijkgids Noodverlichting

maandag 22 februari 2010, 10:22

Wetgeving en normalisatie op het gebied van integrale brandveiligheid van gebouwen zijn, ondanks alle recente ontwikkelingen op dat gebied, nog lang niet zo eenduidig als zij zou moeten zijn.

Integraal onderdeel van brandveiligheidinstallatie is de noodverlichting en vluchtwegaanduiding. Maar zelfs op dat kleine deelgebied is er niet voldoende eenduidigheid tussen de eisen in Europese en nationale product- en installatienormen enerzijds, en de wet- en regelgeving die erop van toepassing is anderzijds, aldus Johan Nota van Constructor Technics. Hij maakt in samenwerking met NEN daarom de Praktijkgids Noodverlichting en Vluchtwegaanduiding, die het normalisatie-instituut dit jaar uitbrengt.

Onduidelijkheden
Bij NEN wordt ook beseft dat er meer helderheid moet komen in de normalisatie van de brandveiligheid van gebouwen. Het werkt daarom hard aan de modernisering, onderlinge afstemming en - bij voorkeur - ook internationale harmonisatie van de vele normen op dit gebied. Vanwege de onduidelijkheid en zelfs tegenstrijdigheden in de normen op het gebied van noodverlichting en vluchtwegaanduiding, vullen architecten en adviseurs dit deelgebied van de gebouwinstallatie vaak alleen op hoofdlijnen in, waarbij alleen naar alle van toepassing zijnde normen wordt verwezen.

Laagste prijs
De installateur moet maar uitzoeken hoe hij een nadere technische invulling aan de noodverlichting en vluchtwegaanduiding geeft. En dat uiteraard bij voorkeur tegen de laagste prijs. Maar voor hem is de wet- en regelgeving met bijbehorende normalisatie natuurlijk net zo vaag. Wie zich daaraan houdt heeft in ieder geval het maximale gedaan om aan de essentiële eisen voor noodverlichting en vluchtwegaanduiding in wet- en regelgeving en de normen te voldoen.

Innovatief
Als importeur weet Nota dat niet zo zeer de Nederlandse installatienormen, maar vooral de internationale productnormen ver achterlopen bij de hedendaagse technologische mogelijkheden. Die innovatieve producten zouden dus feitelijk niet mogen worden toegepast. De jongste technische mogelijkheden komen echter wel in deze praktijkgids van NEN.

Medio juni wordt de gids verwacht.

Lees hier meer over in het tweede nummer van Mag1010 van 2010 of kijk op www.Mag1010.nl.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN-EN 1838:1999 nl (Norm) NEN-ISO 30061:2007 en (Norm) NEN-EN 50172:2004 en (Norm) NEN-EN-IEC 62034:2007 en;fr (Norm) NEN Elektromail (Publicatie)