Gemeente Cromstrijen


Advies milieueffectenrapportage TNO locatie in Cromstrijen

(22-02-2010)

Eind vorig jaar werd bekend dat TNO niet naar Numansdorp zou verhuizen. Voorbereidingen voor deze verhuizing waren al wel in gang gezet, zoals het wijzigen van het huidige bestemmingsplan en het opstellen van een Milieueffectrapportage (MER). Nadat bekend werd dat TNO niet naar Numansdorp zou komen, zijn de voorbereidingen voor het wijzigen van het bestemmingsplan stilgelegd. Een speciale MER commissie stelde wel een conceptadvies op voor de MER. Het definitieve conceptadvies ontving de gemeente op 16 februari 2010.

Milieueffectrapportage
Een Milieueffectrapportage (MER) is een instrument om het milieubelang een volwaardige plaats te geven in de besluitvorming. De gemeenteraad van Cromstrijen stelde in 2008 de richtlijnen vast waaraan de rapportage moet voldoen. Het rapport legde de gemeente samen met het voorontwerpbestemmingsplan in juli 2009 ter inzage voor inspraak. Tijdens de informatieavond op 19 mei 2009 ontvingen belangstellenden hier meer informatie over.

Advies MER commissie
De gemeente vroeg in oktober 2009 uitstel aan de MER commissie voor het uitbrengen van een definitief MER advies voor de vestiging van TNO in Numansdorp. Uitstel was nodig voor TNO om de gevolgen van de aangekondigde bezuinigingen te onderzoeken. Voor de transparantie van de besluitvorming besloot de MER commissie niet langer te wachten met de advisering. De gemeente vindt het spijtig dat de MER commissie niet wil wachten met het uitbrengen van haar definitieve advies. Wel is de gemeente blij dat de commissie heeft aangegeven haar te adviseren wanneer de vestiging van TNO naar Numansdorp, in welke vorm dan ook, doorgaat.

Toekomst
De gemeente wacht af tot het moment dat TNO een besluit neemt over de vraag of zij wel of niet komen in de Hogezandse polder. En zo ja, in welke vorm en met welke onderdelen. Na een genomen besluit van TNO kan de gemeente de balans opmaken. Ook dan pas kan zij verder met het advies van de MER commissie en het eventueel wijzigen van het huidige bestemmingsplan.

Kijk voor het persbericht van de MER commissie en het toetsingsadvies bij het project Vestiging TNO in Numansdorp