NEN


Nieuwe norm rookbeheersing parkeergarages

maandag 22 februari 2010, 10:51

NEN 6098 is de nieuwe norm voor rookbeheersing in mechanisch geventileerde parkeergarages. Conform de prestatie-eisen in het Bouwbesluit 2003 moeten parkeergarages bouwkundig worden verdeeld in brandcompartimenten van 1000 m2. Dit is in de praktijk vaak lastig gezien de aard van de functie van parkeergarages.

Ventilatie volgens NEN 6098 is een van de mogelijkheden om samen met een aantal andere maatregelen - op basis van gelijkwaardigheid - 'gewone' parkeergarages groter dan 1000 m2 te maken. De brandveiligheid van dergelijke grote garages staat al sinds 2002 beschreven in een Nederlandse Praktijkrichtlijn. Diverse brandweerregio's hebben die praktijkrichtlijn echter zelf op een aantal punten herschreven. De hierdoor ontstane diversiteit aan eisen werkt in de praktijk nogal eens verwarrend voor bouwers, installateurs en toezichthouders. De norm NEN 6098 voorziet nu in de groeiende behoefte van de markt aan heldere afspraken over de ventilatie van grote P-garages.

Uniformiteit
Algemeen kan worden gesteld dat met NEN 6098 een hoger veiligheidsniveau wordt bereikt dan met de oude regelgeving. Een ander voordeel is dat deze NEN-norm de uniformiteit in heel Nederland bevordert, zodat regionale verschillen kunnen verdwijnen. In de nieuwe Praktijkrichtlijn wordt rechtstreeks naar onder meer de NEN 6098 verwezen.

Advies nodig?
Heeft u inhoudelijke vragen over normtoepassing en de relatie met regelgeving, dan staan onze consultants u graag te woord. Met bijgaand formulier kunt u een vraag stellen. Onze consultants doen hun uiterste best uw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden. zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN Elektromail (Publicatie)