NEN


Gasvoorziening volgens Europese eisen

maandag 22 februari 2010, 13:04

De nieuwe uitgave van de Nederlandse norm NEN 1059 verschijnt nog deze maand. Het is de Nederlandse invulling van de Europese normen NEN-EN 12186 en NEN-EN 12279. Deze strekken zich uit over openbare gasvoorzieningen.

De officiële naam van de NEN 1059 luidt dan ook 'Gasvoorzieningsystemen - Gasdrukregel- en meetstations voor transport en distributie'. Hij stelt eisen aan het functioneren van gasdrukregel- en/of -meetopstellingen, die onderdeel zijn van een gastransport- en distributiesysteem. Ook de aansluitleidingen behoren daartoe.

De Europese norm is van toepassing op het ontwerp, de materialen, de bouw, het beproeven, de bediening en het onderhoud van de regel- en meetstations. Het gaat echter alleen om de basiseisen. De eisen voor de afzonderlijke componenten (leidingen, verbindingen, appendages en drukvaten) en voor de inbouw daarvan zijn opgenomen in andere, meer specifieke Europese productnormen.

Drie families gas
De norm is van toepassing op de distributie van gassen van de 1e, 2e en 3e familie volgens NEN-EN 437. Voor gasvormige brandstoffen zwaarder dan lucht, agressieve gassen en biogassen kunnen aanvullende eisen van kracht zijn.

De wet
In de nieuwe norm is veel aandacht besteed aan de zonering van opstelruimten. Gasdrukregel-en meetstations van de categorie B en C moeten voldoen aan de Wet Milieubeheer, ofwel het Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer (Activiteitenbesluit). Verder zijn hierop van toepassing het Besluit drukapparatuur, de Machinerichtlijn en het Arbobesluit.

Deze norm is van toepassing op gasdrukregel- en meetstations met werkdruk aan inlaatzijde (MOPu) die kleiner is dan 10 MPa (100 bar). Stations met een MOPu kleiner dan 0,01 MPa (0,1 bar) en een Qn kleiner dan 650 m3/h (categorieën A4, A5 en A6 ) zijn uit deze norm gehaald. Ze worden opgenomen in de nieuwe NEN 7244-10. Die wordt eveneens binnenkort gepubliceerd.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN Installatiemail (Publicatie)