Ingezonden persbericht


Persbericht

22-02-2010

Gelekt rapport

Recycling Omrin (friese gemeenten) is minimaal

Uit een gelekt document blijkt dat maar 25 procent van het afval door REC zal worden gerecycled. Omrin, heeft altijd beweerd dat dit 60 procent zou zijn. Dit zet grote vraagtekens bij de milieuvriendelijkheid tevens zijn er grote twijfels over de economische haalbaarheid van het project.

Omrin wil in de te bouwen REC in Harlingen 60-70% van het huishoudelijk afval en 100% van het grof huishoudelijk afval verbranden, in plaats van te recyclen . Dit blijkt uit het beslisdocument van de REC,. waarop de nieuwe politieke partij Frisse Wind in Harlingen de hand heeft weten te leggen, Omrin heeft zich naar buiten toe steeds geprofileerd als een milieubewust bedrijf. Zij hebben altijd aangegeven dat ze 60% van het ingezamelde afval gaan recyclen; dit hebben ze zelfs voor de rechter beweerd.

Integer?

De aandeelhouders (de Friese gemeenten) van Omrin is deze informatie al in 2007 gepresenteerd. Blijkbaar vinden de Friese gemeenten het geen enkel probleem dat het afval op deze manier wordt verwerkt. Deze nieuwe informatie werpt vragen op over de integriteit van Omrin en de Friese gemeenten. Ze doen voorkomen dat de REC een duurzame oplossing is voor het Friese afvalprobleem, maar in werkelijkheid wil Omrin nog maar zoŽn 25 % van het afval hergebruiken. "Het is een schande dat Omrin en de Friese gemeenten niet eerlijk zijn over hun plannen" aldus Jennifer Steevensz van Frisse Wind Harlingen.

Rendabel?

In de huidige afvalverbrandingsmarkt is Omrin maar een kleine speler en de vraag wordt steeds groter of de REC economisch wel rendabel wordt. Waar afval voor 40-50 euro per ton wordt verbrand, betaalt de Friese burger in ieder geval 109,50 euro per ton als de REC gaat draaien. Als het al niet meer wordt, aldus Jennifer Steevensz van Frisse Wind. Volgens Frisse Wind blijft de oven kampen met een tekort aan brandbaar afval en is de capaciteit van de REC te klein om goed rendabel te kunnen zijn in de huidige afvalverbrandingmarkt. Hierdoor is het REC-plan volgens ons financieel niet haalbaar.

Zie voor de betreffende pagina van het beslisdocument op: frissewindharlingen.nl


---