Ingezonden persbericht


Commissie Opstelten wil kennisoffensief grote steden

Den Haag, 23 februari 2010 - Nederland is het meest verstedelijkte land in Europa en deze trend zet door. De problemen in de grote steden op het gebied van integratie, wonen, economie en welzijn worden groter en complexer. Een commissie onder leiding van Ivo Opstelten, oud-burgemeester van Rotterdam, pleit voor een kennisoffensief om deze problemen aan te pakken. Deze commissie heeft Nicis Institute recent beoordeeld en vindt dat Nicis zich moet richten op onderzoek waarin trends in grootstedelijke ontwikkelingen worden gevolgd. Hiervoor is multidisciplinair langlopend onderzoek van 15 tot 20 jaar nodig.

De onafhankelijke evaluatiecommissie heeft een zeer positief oordeel geveld over Nicis Institute, het kennisinstituut voor grote steden. De maatschappelijke, wetenschappelijke en nationale betekenis van Nicis Institute wordt als zeer goed beoordeeld en de mate van kennistransfer krijgt de beoordeling uitstekend. Voor de verdere ontwikkeling van Nicis Institute wil de commissie een sterkere focus op echt grootstedelijke vraagstukken, meer ruimte voor multidisciplinair, langlopend onderzoek en een sterkere internationale oriëntatie. Verder beveelt de commissie aan om Nicis Institute op termijn bij NWO te verankeren in een NWO-regieorgaan Nicis. Dit is vergelijkbaar met de regieorganen op het gebied van ICT, genomics en nanotechnologie. Deze aanbeveling zal in overleg met het NWO-bestuur verder worden onderzocht.

Op verzoek van de ministers van OCW en WWI heeft de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een visitatiecommissie ingesteld om de evaluatie uit te voeren. De commissie bestaat uit: Mr. I.W. (Ivo) Opstelten (voorzitter)
Oud-burgemeester Rotterdam en Utrecht
Prof. Ing. W.C.L. (Walter) Zegveld
Emeritus hoogleraar technologie en economische ontwikkeling VU Amsterdam Oud-voorzitter van het bestuur van Rathenau Instituut Prof. Dr. J. (Anneke) van Doorne-Huiskens
Emeritus hoogleraar sociologie UU
Lid van de Raad voor Maatschappelijke ontwikkeling (RMO) Prof. mr. R. (Roel) Bekker
Secretaris-Generaal Vernieuwing Rijksdienst
Bijzonder hoogleraar arbeidsverhoudingen bij de overheid (RUL) Drs. (P.S. (Petra) Griffioen
Secretaris-NWO

Noot voor de redactie /