Gemeente Utrecht


2010 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
33 Vragen van mevrouw G.A. Oskam
(ingekomen 22 februari 2010)


De lijst voor kinderopvang/buitenschoolse opvang is onlangs geschoond van dubbelingen. Dat levert wel een iets positiever beeld op, maar de wachtlijsten voor kinderopvang blijven (te) lang. Onlangs heeft D66 bij 3 projecten begrepen dat de raadsbreed gewenste versnelling van het oplossen van het tekort in kinderopvang, toch weer vertraging oploopt. De 3 projecten zijn:
. Een particulier initiatief voor Utrechtseweg 15 in Het Zand
. Een particulier initiatief voor Lunet III en IV in Lunetten
. Een ouderparticipatieinitiatief voor het 3G Centrum in Kanaleneiland

D66 zou hierover de volgende vragen beantwoord zien:
1. Kent u het particulier initiatief voor de Utrechtseweg 15?
2. Is het perceel aan de Utrechtseweg 15 in bezit van de gemeente Utrecht?
3. Wat is het vigerende bestemmingsplan ter plekke en welke bestemming kent het perceel?
4. Bent u bereid om z.s.m. de bestemming van het perceel aan te passen zodat er kinderopvang kan plaatsvinden? Bv. in lijn met de schoolwoningen in andere delen van LR (panden met een dubbele bestemming).
5. Bent u bereid om mee te werken aan een rendabel particulier initiatief voor kinderopvang op de Utrechtseweg 15?

Onlangs is er buitenschoolse opvang gerealiseerd in Lunet III en IV door Ludens, in samenwerking met scouting Salwega. D66 heeft begrepen dat dit niet is aanbesteed. Een particuliere aanbieder heeft D66 benaderd met een plan voor méér kinder- èn buitenschoolse opvangplaatsen, waarbij er ook samengewerkt had kunnen worden met de scouting.
6. Klopt het dat dit project niet is aanbesteed? Zo ja, waarom niet?
7. Hoeveel buitenschoolse opvang is er nu gerealiseerd in Lunet III?
8. Bent u bereid om in contact te treden met de particulier initiatiefnemer om alsnog méér kinderopvangplaatsen te realiseren?

De ouderparticipatieprojecten zijn een buitengewoon succesvol initiatief van een aantal ouders. De Bombardon, de Krakeling en de Villa voorzien in een grote behoefte. D66 heeft begrepen dat er nu ook een initiatief is om een ouderparticipatieproject op te starten in het 3G-centrum. Op antwoorden van PvdA-raadslid Dibi (2009/134) heeft u aangegeven welk proces er is ingesteld om de beheerproblematiek tussen Doenja en zelfbeheergroepen, op te lossen.
9. Wanneer kunnen projecten als van het Ouderparticipatie (en Stichting Ook, zoals in de vragen van mevrouw Dibi aangegeven) antwoord krijgen op hun initiatieven?
10. Hoe is het mogelijk dat de versnelling in kinderopvangmogelijkheid wordt belemmerd door beheerproblemen?


---- --