Gemeente Alkmaar


Dinsdag 23 februari 2010

Praktijkbezoek bij huisartsen over huiselijk geweld en kindermishandeling

Het bespreekbaar maken van huiselijk geweld of kindermishandeling is voor huisartsen vaak een lastige zaak. Uit onderzoek blijkt dat weinig tot geen signalen van huiselijk geweld of kindermishandeling worden opgemerkt en er onvoldoende tegen wordt opgetreden. Slachtoffers bezoeken bijna twee keer zo vaak de huisarts met allerlei onverklaarbare klachten. Vanaf februari 2010 krijgen alle huisartsen in Noord Kennemerland tijdens een praktijkbezoek voorlichting op maat over huiselijk geweld en kindermishandeling.

Deze praktijkbezoeken zijn een initiatief van HONK (Huisartsen Organisatie Noord Kennemerland), steunpunt Huiselijk Geweld NK, Bureau Jeugdzorg NHN, gemeente Alkmaar en ZONH. Het eerste huisartsenbezoek is op woensdag 24 februari 2010 bij huisarts

E. Gianotten in Heiloo. Bij dit gesprek is tevens Wim van Veen, wethouder Zorg, aanwezig.

Van Veen: "In Nederland worden ruim 100.000 kinderen en jongeren blootgesteld aan kindermishandeling. Dat is onaanvaardbaar. Kindermishandeling remt de ontwikkeling van het kind en kan op lange termijn ernstige schade met zich meebrengen. Nu zien artsen nog maar een topje van de ijsberg. Door goed de signalen van kinderen en ouders op te pakken, kan veel leed worden voorkomen. Het bezoek aan de praktijk van de huisarts is een heel mooi initiatief."

De huisartsbezoeken vinden plaats tussen februari en september 2010. Tijdens het praktijkbezoek informeert een medewerker van het Steunpunt Huiselijk Geweld NK of Bureau Jeugdzorg gedurende een consultgesprek de huisarts over huiselijk geweld en kindermishandeling. Tevens worden instrumenten aangereikt die kunnen helpen bij het signaleren en bespreekbaar maken van huiselijk geweld/kindermishandeling. Ook het gebruik van de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling worden toegelicht.

Na drie weken vindt er een telefonische evaluatie plaats. Als ondersteuning van de praktijkbezoeken wordt er dit voorjaar voor huisartsen een symposium gehouden waarin het herkennen van symptomen en het omgaan met huiselijk geweld en kindermishandeling de onderwerpen zijn.

In 2009 zijn bij een aantal huisartsen testbezoeken gedaan. Hier is erg positief op gereageerd. De provincie heeft subsidie verleend aan dit project. Bij succes kan het project navolging krijgen in heel Noord-Holland.




Gemeente Alkmaar