GroenLinks Rotterdam

P E R S B E R I C H T

GroenLinks: besluit over kolencentrale overdoen

Rotterdam, 23 februari 2010

GroenLinks wil dat de Rotterdamse gemeenteraad opnieuw een besluit neemt over de bouw van een kolencentrale van E.on op de Maasvlakte. PvdA-wethouder Hamit Karakus liet de gemeenteraad deze week juist weten in hoger beroep te willen gaan tegen de uitspraak van de Rotterdamse rechtbank, die het bouwbesluit in december vernietigde. De Rotterdamse GroenLinks-lijsttrekker Arno Bonte hoopt dat er na de verkiezingen een politieke meerderheid is om de bouw van de centrale alsnog tegen te houden.

Vandaag maakte Greenpeace de resultaten bekend van een onderzoek dat de milieuorganisatie uit heeft laten voeren door onderzoeksbureau Synovate. Uit dat onderzoek blijkt dat het merendeel van de Rotterdammers niks ziet in de bouw van nieuwe kolencentrales. GroenLinks-kiezers zijn met 84 procent tegenstanders (en slechts 3 procent voorstanders) het felst gekant tegen de komst van nieuwe kolencentrales. "Geen wonder", reageert Bonte. "Kolen zijn de brandstof van de vorige eeuw. GroenLinksers kijken liever naar de toekomst en verkiezen schone energie boven vieze roetblazers."

Opmerkelijke uitkomst van het onderzoek is dat ruim 55 procent van de PvdA-kiezers tegen de komst van nieuwe kolencentrales is, terwijl de Rotterdamse PvdA-fractie in 2008 nog vóór de bouw van de E.on-centrale stemde. "Ik heb goede hoop dat de PvdA na de verkiezingen een andere afweging zal maken", zegt Bonte. "Binnen de PvdA vind je gelukkig ook mensen die wél willen kiezen voor schone energie. Ik hoop dat de uitkomsten van het onderzoek van Greenpeace voor die mensen een steun in de rug zal zijn."
---
Voor meer informatie:



GroenLinks Rotterdam