KPN NV

KPN Nieuws

KPN voorziet Friese bussen van live camerabeveiligingsdienst OV-View

Datum

23 februari 2010

Nummer

011

KPN gaat bussen van het vervoersbedrijf Qbuzz voorzien van de camerabeveiligingsdienst OV-View. Deze dienst biedt personeel in het openbaar vervoer directe ondersteuning in geval van nood. Met één druk op de alarmknop krijgt de bestuurder een live video- en audioverbinding met de regionale meldkamer van de vervoerder, waarop er vanuit de meldkamer direct actie kan worden ondernomen.

De komende maanden start KPN samen met Qbuzz een pilot in de Provincie Fryslân waarbij drie voertuigen van de vervoerder worden voorzien van OV-View. De pilot loopt tot eind 2010 waarna deze samen met de provincie wordt geëvalueerd. Tijdens de pilot worden de voertuigen op verschillende lijnen ingezet.

Live verbinding met de meldkamer

De veiligheid van chauffeurs en reizigers in het openbaar vervoer is al jaren een belangrijk aandachtspunt voor zowel vervoersbedrijven als politie. Het inzetten van camerabeveiliging draagt bij aan het verhogen van de veiligheid in het openbaar vervoer. Waar met de huidige oplossingen de beelden echter alleen achteraf kunnen worden bekeken, kan er met OV-View live worden meegekeken vanuit de meldkamer. Wanneer nodig kan de chauffeur een stil alarm inschakelen, waarna er direct een live video- en audioverbinding ontstaat met de meldkamer. Ook de gps-positie van het voertuig wordt daarbij doorgegeven. Zo kan het personeel op de meldkamer de situatie snel beoordelen en direct de noodzakelijke opvolging starten.

Vanuit de meldkamer kunnen de beelden worden doorgegeven aan de pda of mobiele telefoon van hulpverleners die zich in de directe omgeving bevinden. Zij beschikken direct over de signalementen van de betrokkenen. Hiermee kan verdere escalatie worden voorkomen en wordt de handhaving, afhandeling en eventuele vervolging door de politie en Openbaar Ministerie verbeterd.

Innovatie in Vervoer(ing)
Dat veiligheid in het openbaar vervoer een actueel thema is bleek tijdens de 'Innovatie in Vervoer(ing)' prijsvraag van de Provincie Fryslân. In december won de camerabeveiligingsdienst OV-View, die door Tedas is ontwikkeld en exclusief door KPN wordt gedistribueerd, de innovatieprijs mede op basis van stemmen van het publiek. De Provincie Fryslân heeft de prijsvraag 'Innovatie in vervoering' in het leven geroepen om innovaties in het collectief vervoer een impuls te geven. KPN en Qbuzz hebben ¤ 50.000,00 gewonnen om hun innovatieve idee in 2010 in het Friese vervoer te ontwikkelen.

Over KPN
Binnen KPN is Business Mobile Solutions het bedrijfsonderdeel met de focus op veiligheid en mobiele oplossingen voor de zakelijke markt. Het is de technische partij achter het onderhoud van vaste en mobiele bedrijfskritische communicatie, ondersteunende netwerken en randapparatuur en mobiliteit. Kijk voor meer informatie op kpn.com/ovview.

Over Qbuzz
Qbuzz is een nieuwe Nederlandse onderneming met een schat aan ervaring in en met passie voor openbaar vervoer. Zij verricht diensten in Zuidoost Fryslân en Rotterdam en is er volledig op gericht om vervoer aan te bieden dat aantrekkelijk is voor steeds meer mensen. Qbuzz doet wat haar klanten willen: verhoging van de kwaliteit op het gebied van betrouwbaarheid van de dienstverlening, dynamische reisinformatie, frequentie en comfort. Kijk voor meer informatie op qbuzz.nl.

Over provincie Fryslân

De provincie Fryslân is verantwoordelijk voor het openbaar vervoer per bus en op een aantal regionale treindiensten in de provincie. Om innovaties in het OV een impuls te geven, is in juni 2009 het project Innovatie in Vervoer(ing) in het leven geroepen. De innovatie OV-View is daar een concreet voorbeeld van.

Over Tedas

Tedas is een toonaangevende leverancier op het gebied van observatiesystemen. Zij leveren praktische en innovatieve oplossingen voor situaties die altijd en overal in beeld gebracht moeten worden. Oplossingen waarmee gebruikers eenvoudig, op elk moment en op iedere plek toegang krijgen tot relevante videobeelden.