Ingezonden persbericht


Persbericht

Afvaloven grote bedreiging voor werkgelegenheid in Oude Haske

Als de omstreden afvaloven in Harlingen in gebruik wordt genomen zal de bestaande afval scheidingsinstallatie van Omrin in Oude Haske nauwelijks nog gebruikt worden. Uit een gelekt document blijkt dat Omrin slechts 25 procent van het Friese afval wil hergebruiken na opening van de afvaloven. Omrin heeft zelf altijd beweerd dat dit 60 procent zou zijn. Maar dat is dus niet zo. Voor de zoveelste keer blijkt dat de voorlichting door Omrin aan publiek en politiek over de afvaloven niet klopt. Met het uitlekken van deze gegevens komt de dreiging van ontslag voor veel mensen in Oude Haske ineens dichtbij. Mensen die daar nu nog werken dreigen dus door de komst van de afvaloven hun baan te verliezen. Ook maakt de nieuwe informatie, voor de zoveelste keer, duidelijk dat Omrin te weinig afval heeft om haar eigen afvaloven draaiende te houden.

Uit de nu uitgelekte informatie blijkt dat Omrin in afvaloven 60-70% van het Friese huishoudelijk afval en 100% van het grof huishoudelijk afval wil verbranden, in plaats van te recyclen. Dit in tegenstelling tot eerdere informatie waarin het bedrijf aangaf dat ze 60% van het ingezamelde afval gaat recyclen. Dat werd zelfs op 20 januari j.l. door Omrin verteld aan de rechter.

Opmerkelijk is dat alle aandeelhoudende Friese gemeenten deze informatie al in 2007 van Omrin ontvingen. Maar geen enkele wethouder zag de noodzaak om dit soort informatie door te sturen aan gemeenteraadsleden. Kennelijk vonden de wethouders het geen enkel probleem dat het nuttig en herbruikbaar afval verbrand zou worden in de, toen ook al, omstreden afvaloven. Deze nieuwe informatie werpt vragen op over de integriteit van Omrin en de wethouders die aandeelhouder zijn namens hun eigen gemeente.

In de huidige afvalverbrandingmarkt is Omrin maar een kleine speler en de vraag wordt steeds groter of de REC wel rendabel wordt. 'Als herbruikbaar afval door Omrin opgestookt gaat worden in een onrendabele afvaloven is het paard definitief achter de wagen gespannen' aldus Sikke Jellema, voorzitter van de stichting afvaloven Nee. 'Uit eigen onderzoek wisten we al dat Omrin te weinig afval heeft om deze vervuilende afvaloven te vullen. Nu blijkt dat Omrin dat zelf ook al wist in 2007 en toch stug doorging met haar onzalige plannen. Deze afvaloven is nu overbodig en uit deze schokkende nieuwe informatie blijkt dat Omrin en alle Friese wethouders al in 2007 wisten dat ie overbodig was.'


Noot voor redacties

______________________________________________



Ingezonden persbericht