Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nabestaanden baby Damian:
"RIVM zwijgt over hartstilstand"

Harderwijk - 23 februari 2010. De ouders van baby Damian die op 24 oktober kort na vaccinatie overleed, herkennen zich niet in de eindconclusie die het RIVM vandaag heeft bekendgemaakt. Dit blijkt uit een webpublicatie van het tijdschrift gezondNU. "Het RIVM meldt dat er geen aantoonbare relatie is met vaccinatie", zegt moeder Andrea de Vroom op www.gezondnu.nl. "In een gesprek met ons, is vastgehouden aan 'wiegendood'. Wij hebben er op gehamerd te vermelden dat Damian anderhalf uur na vaccinatie een hartstilstand heeft gekregen. Dit staat in de conclusie van het AMC, waar Damian is overleden. Maar het RIVM vermeldt gewoon op haar website dat bij 'geen van de kinderen' een oorzaak voor het overlijden is gevonden."

De zes maanden oude Damian Gloudemans uit Harderwijk was afgelopen oktober één van de drie baby's die binnen anderhalve week overleden, na te zijn gevaccineerd tegen verschillende infectieziekten. Hierop werd één partij pneumokokkenvaccins (Prevenar) apart gezet en nader onderzocht. Het veiligheidsbewakingsteam van RIVM CIb heeft de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar de drie sterfgevallen. Haar conclusie luidt dat een verband met vaccinatie onwaarschijnlijk is.

Vorige week maandag zijn de ouders van Damian thuis geïnformeerd over de uitkomsten van het onderzoek. Tijdens dit gesprek ontwikkelde zich een meningsverschil over de interpretatie van de onderzoeksgegevens. Dit blijkt uit het RIVM-verslag van het huisbezoek, waarover de redactie van gezondNU de beschikking heeft. Bron van het meningsverschil is de ontslagbrief die het AMC op 29 december heeft verzonden naar de huisarts van de familie Gloudemans-de Vroom. Dit vijf pagina's tellende document, waarin het verloop van de ziekenhuisopname wordt samengevat inclusief het diagnostisch onderzoek en de uitkomsten van de obductie, eindigt met een compacte conclusie in medisch jargon. Andrea de Vroom: "Mijn huisarts heeft mij uitgelegd wat daar in gewoon Nederlands staat: 'Hartstilstand anderhalf uur na vaccinatie, waarna Damian is gereanimeerd met als uitkomst ernstige hersenschade door zuurstoftekort, waarop de behandeling is gestaakt'. Wij wilden dat het RIVM duidelijk zou zijn over de feitelijke doodsoorzaak: hartstilstand na vaccinatie. Het RIVM gaf echter aan te willen vasthouden aan 'wiegendood'."

De nabestaanden van Damian krijgen bijval van voormalig huisarts Jannes Koetsier, die zich het lot aantrekt van ouders die te maken krijgen met vaccinatieschade en adviseur is van de stichting MeerWetenOverFreek.nl, die streeft naar eerlijker antwoorden van de overheid over vaccinatieschade. "Wiegendood kun je associëren met allerlei toevallige pech", stelt Koetsier. "Ik heb de ontslagbrief van het AMC gelezen. Deze ouders hebben volstrekt gelijk dat ze vasthouden aan hart-/ademstilstand als oorzaak van het overlijden." Lees het volledige artikel op www.gezondnu.nl.

/////