Socialistische Partij

Strippenkaart voorlopig geldig naast ov-chipkaart

23-02-2010 * De val van het kabinet is volgens de SP in ieder geval goed nieuws voor de Amsterdamse reiziger. SP-Kamerlid Emile Roemer vindt dat nu het kabinet is afgetreden er niet meer dit soort verstrekkende beslissingen mogen worden genomen zonder democratisch draagvlak. Hij wordt daarin gesteund door andere oppositiepartijen als GroenLinks en de VVD. Roemer: "Staatssecretaris Huizinga mag in geen enkele regio meer de strippenkaart afschaffen en dat betekent voor veel reizigers dus goed nieuws." Terwijl de chipkaart nog helemaal niet goed werkt en het reizen aantoonbaar duurder heeft gemaakt, wil de vervoersregio Amsterdam nog steeds vanaf april de strippenkaart afschaffen. Maar hiervoor is de handtekening van het kabinet nodig en dat wordt erg lastig nu het kabinet is gevallen. Volgens de SP is er maar één conclusie mogelijk: voorlopig blijft de strippenkaart gewoon bestaan naast de ov-chipkaart. SP-lijstrekker in Amsterdam Laurens Ivens: "Eerst moeten we zorgen dat de chipkaart goed werkt en het reizen niet duurder maakt. Dan gaan reizigers de nieuwe kaart vanzelf gebruiken."

De chipkaart wordt reizigers steeds meer opgedrongen en dat leidt tot veel frustratie. De Amsterdamse metro is sinds augustus vorig jaar al verboden gebied voor mensen zonder chipkaart en de rest van Amsterdam en omgeving moet vanaf 15 april hetzelfde lot ondergaan. Dat houdt in dat in iedere tram en bus dus ook alleen nog maar gereisd kan worden met de chipkaart. Volgens de SP is dit voorbarig en moet de reiziger niet gepest worden.

De SP is een voorstander van een goede chipkaart, om daartoe te komen moeten de volgende zaken in ieder geval zijn geregeld:


* Reizen in het openbaar vervoer mag niet duurder worden door de chipkaart
* De kaart moet makkelijker te gebruiken zijn voor blinden en slechtzienden
* Er moet een oplossing komen voor het reizen met een groep. Dat is een ramp met de chipkaart: als een schoolklas naar Artis wil met het openbaar vervoer, moet de leraar 31 kaartjes kopen a 2,60 per stuk of de leraar moet zorgen dat alle kinderen een eigen chipkaart hebben met genoeg saldo erop
* Het elektronisch systeem mag geen fouten maken. Nu zijn de apparaten in tram en bus te vaak kapot net als de poortjes en blijkt ook de website van de OV-Chipkaart vaak uit de lucht. En het in- en uitchecken gaat nog vaak mis wat zorgt voor veel kosten voor de reiziger
* Er moet beter te vinden zijn wat een reis kost of gekost heeft