Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 23 februari  |
|2010                                              |


1. Nieuwe raadsleden en wethouders
Nieuwgekozen raadsleden en wethouders worden uitgenodigd voor een introductieprogramma waar zij kunnen kennis maken met de provincie. Het doel is de raadsleden en wethouders zo kennis te laten maken met het provinciaal bestuur. De provincie organiseert de activiteiten samen met de Vereniging Brabantse Gemeenten en de Vereniging Bestuurskunde, afdeling Noord-Brabant.

2. Huisvesting asielzoekers
De huisvesting van de toegelaten asielzoekers voor de tweede helft van 2009 is gerapporteerd. De provincie stuurt de rapportage naar de Minister van Wonen, Wijken en Integratie.

3. Investeringsbudget Landelijk Gebied
Gedeputeerde Staten informeren de commissie Ruimte en Milieu over de huidige stand van zaken van de Midterm Review Investering Landelijk Gebied. In de Midterm Review informeert de provincie het Rijk hoe het staat met de uitvoering en financiën in het landelijk gebied halverwege de periode 2007-2013.

4. Extra subsidiemogelijkheden platteland
De subsidieregeling Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP) en de plafonds worden gewijzigd, omdat er extra subsidiemogelijkheden zijn. Zo zijn er voor waterschappen extra EU middelen voor verdrogingsbestrijding in kwetsbare natuurgebieden en extra subsidies voor pilots gericht op het vergroten van de agro-biodiversiteit in de landbouw.

5. Toekomst van Landgoed Baest
De toekomst van het eeuwenoude Landgoed Baest bij Oirschot moet goed en duurzaam zijn. Het is een uniek gebied van grote waarde voor de cultuur en natuur. De eerste stap hiertoe is het stellen van doelen en afspraken in een ontwikkelagenda. De provincie sluit een convenant met de betrokken overheden hierover en financiert deze als onderdeel van de structuurvisie De Levende Beerze.

6. Beheersstatuut ontwikkelbedrijf provincie Noord-Brabant
GS zenden een uitwerking van het beheersstatuut voor het ontwikkelbedrijf naar de statencommissie voor Ruimte en Milieu en Provinciale Staten. Het beheersstatuut bevat de regels voor Gedeputeerde Staten en de ambtelijke organisatie en is een bijlage bij het statenvoorstel dat het college op 9 februari vaststelden.

7. Onderzoek luchtkwaliteit N69
Uit metingen naar de luchtkwaliteit langs de N69 in Waalre blijkt dat aan de grenswaarden uit de Wet luchtkwaliteit gedurende de meetperiode (2008) is voldaan. De komende jaren wordt extra onderzoek gedaan naar de verkeersintensiteiten op de N69.

8. Zwemwater
De Biesbosch Marina in Drimmelen en de Heeswijkse Kampen in Cuijk worden aangemerkt als zwemwater. Dat betekent dat deze plassen, waar veel wordt gezwommen, veilig moeten zijn ingericht en dat de waterkwaliteit op orde moet zijn. Dat wordt vanaf nu gecontroleerd. De erkenning als zwemwater van de Heibloem te Bakel en Milheeze komt te vervallen. Dat hebben GS besloten.

9. Betere aansluiting OV, meer ritten, minder klachten
Gebleken is dat de ingezette extra busritten in de ochtend- en avondspits in Woensdrecht voldoende capaciteit bieden en beter aansluiten op de treintijden. De klachten zijn ook substantieel afgenomen. Dit antwoordden GS op vragen van de CDA statenfractie hierover.

10. Lening BOM
De provincie zet de lening van E10 miljoen aan de Brabantse Ontwikkellingsmaatschappij om in aandelen in het bedrijf. Nu Provinciale Staten op 5 februari jl. hiermee hebben ingestemd, worden de Raad van Commissarissen van de BOM, de Minister van EZ en de directeur van de BOM per brief geïnformeerd.

11. Noodoplossing strooizout
Ook de provincie had vanwege het extreme winterse weer een tekort aan strooizout. Om de veiligheid op de provinciale wegen te garanderen en het zout efficient in te zetten, is een zoutloket ingevoerd en werd zand door het zout gemengd. Toen bleek dat de eigen leverancier niet voldoende zout kon leveren, heeft de provincie afgeweken van de aanbestedingsregels (overmacht) om een andere leverancier de opdracht te verlenen.

12. Succesvolle gebiedsgerichte aanpak
De Gebieds Gerichte Aanpak (GGA) heeft bijgedragen aan de beleidsdoelen op het gebied van verkeer en vervoer en bereikbaarheid. Een optimalisatieslag is echter nog wel mogelijk. Dit staat in de evaluatie van de regionale samenwerking GGA. Gedeputeerde Staten willen doorgaan met deze feitelijk succesvolle aanpak en sturen de evaluatie ter bespreking naar de statencommissie Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid.


---- --