Cinemien


Vol trots brengen wij de volgende films de komende maanden uit:

25 februari J'ai tué ma mere

Hubert Minel, een ontstuimige puber, haat zijn moeder. Hij walgt van haar suffe truien, haar foute interieur en de broodkruimels in de hoeken van haar betuttelende mond. Wat zou hij graag de wijde wereld in trekken, of ten minste met zijn vriendje op kamers wonen. Maar hij is nog maar zestien jaar en zijn moeder vindt hem overal te jong voor. Zijn ergenis groeit met de dag en gaat over in een obsessie. Maar wanneer zijn moeder hem naar een internaat stuurt, voelt hij zich verraden.

J´AI TUE MA MERE is geschreven en geregisseerd door de twintigjarige Canadees Xavier Dolan, die ook de hoofdrol voor zijn rekening neemt. Op het filmfestival van Cannes won Xavier Dolan voor deze film de Prix Regards Jeune. Op het Internationaal Film Festival Rotterdam won de film de Movie Squad Award.

Landelijke persvoorstelling: 23 februari, 10.30 in Rialto


4 maart La Danse

In La Danse geeft Frederick Wiseman een fascinerende kijk in de wereld van de befaamde Parijse opera. Van de vissen in de diepste keldergewelven tot de bijen op het hoge dak, van de schoonmakers tot de premiers danseurs en het corps de ballet, Wiseman brengt alle lagen en standen binnen het statige operagebouw nauwgezet in kaart. Dit doet hij in zijn gebruikelijke observerende stijl, met een handheld camera, zonder toegevoegde muziek of commentaar. Dat is ook niet nodig, want de zwijgende beelden van de verlaten gangen en eeuwenoude trappenhuizen waar de reflectie van het zonlicht op de vloeren valt spreken voor zich. Een meesterwerk.

De New York Times riep LA DANSE uit tot een van de beste dansfilms ooit gemaakt.

Landelijke persvoorstelling: 23 februari, 12.45 in Rialto

18 maart Lebanon

Juni 1982, de Eerste Israëlische-Libanese Oorlog. Een eenzame tank krijgt de opdracht om een vijandige stad op te sporen. In de tank zitten vier Israëlische soldaten: Shmuel, Assi, Herzl en Yigal, jongens van rond de twintig die nooit iets met geweld te maken hebben gehad. Gegrepen door angst en het fundamentele instinct om te overleven, proberen ze wanhopig om zichzelf niet te verliezen in de chaos van de oorlog. De hele film blijft de camera bij vier soldaten in een tank, de kijker ziet alleen wat zij waarnemen.

lebanon is een (deels) autobiografische film van regisseur Samuel Maoz die er 25 jaar over heeft gedaan om zijn oorlogstrauma te verwerken. Op het 66ste Filmfestival van Venetië van 2009 heeft lebanon de Gouden Leeuw voor Beste Film gewonnen en was een groot succes op het afgelopen IFFR.

Landelijke persvoorstelling: 9 maart, 10.30 in Rialto


1 april Inferno

Om met haar suikerzoete Sissi-imago te breken, aanvaarde Romy Schneider in 1964 de hoofdrol in L'ENFER, een gewaagde film over hartstocht en bedrog van de befaamde Franse cineast Henri-Georges Clouzot. Al van te voren werd de film, met z'n psychedelische kleuren en experimentele vormen, als baanbrekend meesterwerk bestempeld. Maar na drie maanden draaien werd het project afgekapt. De geschoten beelden verdwenen. Pas decennia later, na de dood van Romy Schneider en Henri Georges Clouzot, werden deze teruggevonden in 185 oude, verstofte filmblikken. Regisseurs Serge Bromberg en Ruxandra Medrea maakten hier een meeslepende documentaire over, waarin Romy Schneider weer in volle glorie schittert.

Landelijke persvoorstelling: 23 maart, 10.30 in Rialto

22 aprilVincere

De mooie Ida Dalser (Giovanna Mezzogiorno) is op slag verliefd wanneer ze op een dag de jonge Benito Mussolini (Filippo Timi) ontmoet. De charismatische redacteur van Il popolo d'Italia is een gedreven socialist die zegt het volk te willen leiden naar een betere toekomst. Ida gelooft in zijn ideeën en om zijn krant te financieren, verkoopt ze alles wat ze bezit. De twee trouwen en krijgen al snel een zoon, maar tijdens de Eerste Wereldoorlog raken zij van elkaar verwijderd. Wanneer Ida haar echtgenoot weer voor het eerst ziet is hij de leider van de fascistische beweging geworden en met een ander getrouwd. Ida en zijn zoon passen niet bij zijn imago en de twee worden met bruut geweld afgevoerd naar een gesticht. Groots en meeslepend Italiaanse drama!

Landelijke persvoorstelling: 8 april, 10.30 in Rialto

6 mei Cairo Time

De overwerkte Juliette (Patricia Clarkson, Woody Allen's WHATEVER WORKS) heeft afgesproken met haar man Mark in Egypte om samen eens helemaal te ontspannen. Maar bij haar aankomst in Cairo hoort ze tot haar ontsteltenis dat Mark elders in het Midden-Oosten opgehouden is. Omdat het niet handig is als hoogblonde vrouw alleen in de straten van Cairo rond te lopen, vraagt Mark zijn Egyptische vriend Tareq (Alexander Siddig) Juliette alvast kennis te laten maken met de vele kleuren en geuren van Caïro. De twee worden verliefd...

CAIRO TIME is een romantisch drama van Ruba Nadda. Winaar van de prijs voor beste Canadese speelfilm op het Toronto International Film Festival 2009.

Landelijke persvoorstelling: 3 mei, 10.30 in Rialto

12 augustus Le Refuge

Wanneer geliefden Louis (Melvil Poupaud, LE TEMPS QUI RESTE) en Mousse (Isabelle Carré) heroïne spuiten, komt Louis te overlijden. Mousse blijft alleen achter en ontdekt dat ze zwanger is. Verward vlucht ze naar een huis op het platteland, ver weg van de bewoon de wereld. Maanden later zoekt Paul (Louis-Ronan Choisy), de broer van Louis, haar op...

LE REFUGE is het derde deel van Ozons trilogie, waarin de dood centraal staat (SOUS LE SABLE, LE TEMPS QUI RESTE). François Ozon ontving voor LE REFUGE de Special Jury Prize op het 57ste San Sebastian International Film Festival.

Vroege persvoorstelling: 10 mei, 10.30 in Rialto

Landelijke persvoorstelling: 5 augustus, 10.30 in Rialto



Cinemien