Ingezonden persbericht


PERSBERICHT - DEN HAAG, ZONDAG 7 FEBRUARI 2010

Dinsdag 23 februari in het Filmhuis Den Haag - 19.30 - 22.30 uur

Cultuur & Cinema: Iraanse avond

Tegen welke film zegt het publiek 'BALE!' (Perzisch' voor 'JA!')? Om die vraag draait het op dinsdag 23 februari in zaal 7 van Filmhuis Den Haag. In deze 7e aflevering van 'Cultuur & Cinema', een programma van Kosmopolis Den Haag, promoten drie gasten van Iraanse afkomst de Iraanse film die volgens hen iedereen in Nederland gezien moet hebben om de grondwaarden van de Iraanse cultuur te begrijpen. Aan het publiek de taak om te bepalen welke van de drie films diezelfde avond in de bioscoopzaal vertoond gaat worden. Presentatie: journalist/radio- en televisiemaker Rocky Tuhuteru

Farah Karimi, algemeen directeur van Oxfam Novib, kiest voor Green Days (Makhmalbaf, 2009): een film die nog niet eerder in Nederland is vertoond. De regie is in handen van Hana Makhmalbaf, dochter van de beroemde Iraanse regisseur Mohsen Makhmalbaf. Zij draaide deze film tijdens de dagen vóór de Iraanse presidentsverkiezingen van 12 juni 2009. Fictie en echte beelden van protesten in Teheran wisselen elkaar af.

Behnam Taebi is onderzoeker aan de TU Delft en medeoprichter van een Iraans-Nederlandse actiegroep die gelijke rechten in het Nederlandse hoger onderwijs nastreeft. Hij kiest voor Persepolis (Paronnaud & Satrapi, 2007), een cartooneske zwart/wit-film, gebaseerd op de strip van de Iraanse Marjane Satrapi over haar vlucht van Iran naar Europa tijdens de islamitische revolutie. We zien een kleine Marjane worstelen met puistjes en discussies voeren met Marx en God, terwijl haar familieleden worden opgepakt vanwege hun politieke denkbeelden en de hoofddoekjespolitie op straat patrouilleert.

Simin Rafati vertaalde Annie M.G. Schmidts Jip en Janneke-verhalen naar het Perzisch. Zij studeerde af in de chemische technologie en studeert nu islamitische theologie aan de Universiteit Leiden. Rafati kiest voor The day I became a woman (Meshkini, 2000), een bekroonde film die het leven in Iran belicht aan de hand van drie generaties vrouwen, Hava, Ahoo en Hoora, en hun zoektocht naar onafhankelijkheid.

Volgende afleveringen Cultuur & Cinema 2010

23 maart: Finse avond
27 april: Chinese avond

Aanvang programma Zaal 7: 19.30 uur
Aanvang film in Zaal 6: 21.30 uur
Prijs: 9,50 euro inclusief hapje en drankje
(4,75 euro met Ooievaarspas, CJP of Studentenpas)
Locatie: Filmhuis Den Haag, Spui 191
Reserveren: 070 3656030 (Filmhuis Den Haag) of via www.belbios.nl Actuele informatie: www.kosmopolisdenhaag.nl
***

Noot aan de redactie: voor informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Elisa Mutsaers (06 24521160) of Sanne de Maijer (06 45769345)