Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Reactie STIVORO op uitspraak Hoge Raad:
"Weg nu vrij om totaal rookvrije horeca in te voeren en blij met duidelijkheid''

Den Haag, 23 februari 2010 -- De Hoge Raad heeft vandaag de vonnissen van de gerechtshoven inzake de rookvrije horeca vernietigd. STIVORO directeur Lies van Gennip in een reactie op deze uitspraak: "De uitspraak weerspiegelt de keuze die destijds door de Tweede Kamer en ook de Koninklijke Horeca Nederland is gemaakt om de hele horeca rookvrij te maken. Dit is ook steeds het advies van STIVORO geweest omdat dit vanuit het oogpunt van de handhaafbaarheid en de volksgezondheid de beste keus is', zegt Lies van Gennip. 'Nu is de weg vrij om de invoering van een totaal rookvrije horeca af te ronden. Dat is goed nieuws voor de volksgezondheid.'

'Wij zijn blij dat er nu een eindelijk juridische duidelijkheid is gekomen. Wij verwachten dat de minister nu de duidelijke boodschap gaat afgeven dat alle horeca-ondernemers zich aan het rookverbod moeten houden. De Voedsel en Waren Autoriteit kan per direct de handhaving bij de eenmanszaken weer op gaan pakken, aldus Lies van Gennip.' Hiermee komt een eind aan een periode van grote onduidelijkheid waarin steeds meer horeca-ondernemers de druk voelden om de asbakken weer op tafel te zetten omdat steeds meer van hun collega's dit ook deden. Het ministerie kan met de uitspraak van de Hoge Raad in de hand een einde maken aan deze concurrentievervalsing.

Het café Victoria te Breda en het café De Kachel te Groningen zijn in 2009 strafrechtelijk vervolgd wegens overtreding van het rookverbod. Voor beide cafés volgde in hoger beroep door de gerechtshoven vrijspraak omdat de Tabakswet onvoldoende basis zou bieden voor een rookverbod in eenmanszaken. Het Openbaar Ministerie heeft tegen de uitspraken van de gerechtshoven beroep in cassatie ingesteld bij de Hoge Raad. Het advies van de Advocaat-generaal (AG) aan de Hoge Raad op 5 januari 2010, wees al in de richting van deze uitspraak. Dit betekent dat de huidige wetgeving niet gerepareerd hoeft te worden.

//


Noot voor de redactie,