Gemeente Bronckhorst

Gemeente Bronckhorst wil mensen mogelijkheid bieden om te trouwen in locatie naar keuze

Mensen die willen trouwen in Bronckhorst konden tot op heden kiezen uit vijf locaties, te weten kasteel Keppel in Laag-Keppel, de kapel in Bronkhorst, het gemeentehuis in Hengelo, kasteel Vorden in Vorden en museum Smedekinck in Zelhem. De laatste tijd vragen steeds meer mensen ons of het ook mogelijk is om te trouwen op een door hen zelf gekozen locatie in de gemeente. B en w besloten daar vandaag mee in te stemmen. De raad beslist eind maart over het plan. In Bronckhorst kunnen paren dan ook trouwen in een locatie naar keuze. Hieraan zijn enkele voorwaarden verbonden. Zo mag de plechtigheid niet in de openlucht of in een woning plaatsvinden, maar bijvoorbeeld wel in een horecagelegenheid of culturele instelling. De gemeente wijst een goedgekeurde, zelfgekozen locatie op de gewenste datum voor één dag aan als trouwlocatie. Aan het trouwen op een zelfgekozen locatie zijn extra kosten verbonden (75 euro), bovenop de normale gemeentelijke trouwkosten, die ca. 335 euro voor een doord eweekse dag en ca. 615 euro voor de zaterdag bedragen bij locaties buiten het gemeentehuis.

Huwelijken worden voltrokken door buitengewone ambtenaren van de burgerlijke staat. De gemeente Bronckhorst heeft een aantal van deze ambtenaren in dienst. Het kan echter zijn dat iemand een buitengewone ambtenaar van de burgerlijke staat kent uit een andere gemeente en deze graag zijn huwelijk wil laten voltrekken. Ook die mogelijkheid wil de gemeente gaan bieden.

Huwelijken in Bronckhorst kunnen plaatsvinden van maandag t/m zaterdag tot 17.00 uur. Op maandagochtend kunnen paren kosteloos in het huwelijk treden om 9.00 of 9.30 uur. Kosteloos trouwen kan alleen in het gemeentehuis.

Hengelo (Gld), 23 februari 2010