Socialistische Partij

SP Amsterdam

Grote zorgen over metroveiligheid

23-02-2010 * De SP maakt zich zorgen over de veiligheid van de metro's nu afgelopen zaterdag is gebleken dat het principe van het veiligheidssysteem niet werkt. Volgens het zogenaamde safe-haven-principe kan een metro pas vertrekken van een station als de route naar het volgende station vrij is, maar zaterdag vertrok toch een metro vanaf het Amstelstation terwijl er op Wibautstraat een metro stil stond, met als gevolg een flinke botsing. SP-raadslid Remine Alberts is geschrokken: "Het fundament van de metrobeveiliging lijkt niet te werken, daar schrik ik enorm van."
Remine Alberts
Op zaterdag 20 februari botste een metrotrein op een stilstaande metrotrein op station Wibautstraat. Kort daarvoor moest het metrostation bij het Centraal Station ontruimd worden door rookontwikkeling. Remine Alberts heeft hierover opheldering gevraagd aan het college. Zij wil onder andere weten hoe de communicatie door het GVB geregeld is. Ook wordt gevraagd naar de werking van het rook/warmtesysteem op het Centraal Station.

Alberts: "Afgelopen zomer is de metrotunnel ingrijpend aangepast om de veiligheid te verbeteren en nu gebeuren er twee incidenten op één dag. De SP wil ook weten waarom het safe-haven-principe blijkbaar niet werkt, omdat er een metrotrein vertrokken is van het Amstelstation terwijl station Wibautstraat niet vrij was."