GroenLinks GroenLinks verwacht meerderheid voor wet tegen kolencentrales

23 februari 2010

GroenLinks doet een beroep op de PvdA en de ChristenUnie om de bouw van vier nieuwe kolencentrales tegen te houden. In een initiatiefwet stelt GroenLinks voor om de belasting op kolen flink te verhogen. GroenLinks-Tweede Kamerlid Kees Vendrik (klimaat en energie) wil de wet volgende week aanmelden voor behandeling in de Tweede Kamer.

Vendrik: Ik doe een dringend beroep op de PvdA en ChristenUnie. De beide partijen zijn net als GroenLinks altijd erg kritisch geweest op de bouw van kolencentrales. Vier nieuwe kolenmonsters stoten samen evenveel CO2 uit als alle autos in Nederland bij elkaar. Ik ga ervan uit dat deze partijen onze initiatiefwet steunen. In dat geval hebben we een meerderheid.

Met de initiatiefwet wordt het voor energiebedrijven onrendabel om in deze ouderwetse energievorm te investeren. Eén kolencentrale stoot net zoveel CO2 uit als 2 miljoen autos. De uitstoot van CO2 zou met extra centrales in één klap toenemen, terwijl er juist een vermindering nodig is. Als we de belasting nu invoeren, dan kunnen we de bouw van nieuwe kolencentrales tegenhouden. Het voorstel geeft energiebedrijven de zekerheid dat de CO2-uitstoot van kolencentrales na 2012 minstens 50 euro per ton gaat kosten.

Daarmee zetten we de eerste stap naar een groene economie. Dit is het moment om een meerderheid in de Kamer te verzilveren. Nee tegen kolencentrales, ja tegen een schone toekomst, zegt Vendrik.Volgens GroenLinks moet de initiatiefwet een kans maken met een meerderheid in de Tweede Kamer. Deze meerderheid bestaat uit GroenLinks, D66, PvdD, PvdA, SP en CU. Samen hebben de partijen precies 76 zetels.

Kees Vendrik