Gemeente De Wolden


Persbericht












Zuidwolde, 23 februari 2010





Goedbezochte conferentie Centrum voor Jeugd en Gezin


De gemeente De Wolden is volop bezig om te komen tot het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Het CJG is een netwerk van deskundigen op het gebied van opgroeien en opvoeden. Vorige week hield de gemeente een goed bezochte conferentie voor verschillende instanties die met jongeren tot 23 jaar werken. Dit om elkaar beter te leren kennen om goed te kunnen samenwerken. In de aanloop van het CJG organiseert de gemeente verschillende momenten waarbij het leren kennen van elkaar en elkaars werkwijze centraal staan. Binnen de provincie Drenthe is deze aanpak vrijwel uniek.

"Gezamenlijk staan we voor de opdracht om te werken onder één formule ", aldus Bert Damming. Tijdens de bijeenkomst werd in de vorm van een speeddate aandacht besteed aan hoe te signaleren en te communiceren met ouders/verzorgers en jongeren.

Eind 2010 start het CJG in De Wolden. Dit onder de regie van de gemeente. Ook komt er een telefonische informatielijn en een website. Het doel van het CJG is het bevorderen van de maatschappelijke ontwikkeling van kinderen en het voorkomen dat ze in de knel raken.


Ontwikkelingen om te komen tot het CJG

In 2009 is de projectgroep CJG bezig geweest met het ontwikkelen van de contouren van het CJG. Er zijn afspraken gemaakt met onder andere peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en scholen over hoe signalen en vragen bij het CJG terecht kunnen komen en hoe de terugkoppeling geregeld wordt. Ook werkt de gemeente met de zorginstanties aan een gezamenlijke aanpak als er binnen het gezin meerdere hulpverleners betrokken zijn.

Netwerk van deskundigen

Binnen het CJG werken gemeente, Jeugdgezondheidszorg (GGD, ICARE) Bureau Jeugdzorg en Stichting Welzijn De Wolden samen. Ook andere organisaties zijn betrokken bij het CJG, zoals huisartsen, verloskundigen, kraamzorg, peuterspeelzaalleidsters, leidsters in de kinderopvang en BSO, leerkrachten van het basisonderwijs, jongerenwerkers, maatschappelijk werkers, Thuisbegeleiding, leerplicht, VNN, MEE, schuldhulpverlening, Humanitas, Politie, Woningstichting Actium, RIBW, Yorneo.



Noot van de redactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met cluster communicatie, T. (0528) 378241.



---- --