Ingezonden persbericht


Unanieme steun voor rapport kweekvis

Brussel, 23 februari 2010 - De commissie voor milieu, volksgezondheid en voedselveiligheid van het Europees Parlement heeft dinsdag unaniem ingestemd met een rapport van Europarlementariër Kartika Liotard (SP) over de duurzame ontwikkeling van de Europese aquacultuur, het kweken van consumptievis.

Diervriendelijker

Liotard roept in haar rapport de Europese Commissie op om met een ecologisch verantwoord kweekvissenbeleid te komen dat beter let op het dierenwelzijn. "De Commissie moet 'ns goed onderzoek doen naar de doding van kweekvis. Ik noem 't onbestaanbaar dat barbaarse methodes, zoals levende palingen in een zoutbad gooien om zo de slijmlaag weg te bijten, nog steeds gebruikt mogen worden. Dit moet en kan diervriendelijker", aldus Liotard.

Veiligheid consument

Daarnaast vraagt Liotards rapport om grondige controles van de kwaliteit van kweekvis uit landen van buiten de Europese Unie en om inspecties op productieplaatsen in deze landen. Dit, om de veiligheid voor de consument te garanderen. "Als het op chemicaliëngebruik aankomt nemen kweekvisserijen in met name Zuidoost Azië het niet zo nauw met veiligheid, met alle gevolgen van dien voor de Europese consument en de lokale bevolking," aldus Liotard. "We hebben strenge regels op het gebied van milieubescherming en voedselveiligheid. Ook de import uit landen van buiten de EU moet hier aan voldoen."

--------

Noot voor redacties

Voor nadere informatie,