Hulpverlening Gelderland Midden

scholen

Onderzoek naar binnenklimaat scholen

Ruim honderdvijftig scholen en twintig kinderdagverblijven in de provincie Gelderland zijn in het schooljaar 2008-2009 onderzocht in het kader van het project Frisse Lucht. Het project is gezamenlijk uitgevoerd door de Gelderse GGDen.

Het doel van het project was verbetering van het binnenklimaat op scholen en kinderdagverblijven, waardoor een gezonde omgeving voor kinderen ontstaat. De projecten zijn mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de provincie Gelderland en het ministerie van VROM.

Behoefte aan ondersteuning op maat

Op 114 scholen zijn 964 lokalen onderzocht met behulp van de ééndagsmethode. Hierbij worden alle activiteiten uitgevoerd op één dag: onderzoek en inspectie, het opstellen van adviezen én het voorlichten van team en directie. Behalve adviezen voor een adequater ventilatiegedrag, worden ook beperkte bouwkundige adviezen gegeven. Leerkrachten waarderen het project gemiddeld met een 7,5. Van de leidinggevenden geeft 94% aan tevreden te zijn over het project.

Een aantal scholen dat in het stookseizoen 2007-2008 is bezocht, heeft in het schooljaar 2008-2009 deelgenomen aan een pilot waarin een vervolgaanbod is uitgevoerd. Hieruit blijkt dat op scholen behoefte is aan ondersteuning op maat rondom binnenklimaat.

Resultaten

Van alle onderzochte lokalen beschikt ongeveer 40% over voldoende mogelijkheden om s winters op een dusdanige wijze te ventileren dat de luchtverversing goed is. 25% beschikt over onvoldoende mogelijkheden om zo te ventileren dat de luchtkwaliteit acceptabel is.

Ook op kinderdagverblijven binnenmilieu ondermaats

Niet alleen scholen kampen met binnenklimaatproblematiek. Ook op kinderdagverblijven is het binnenmilieu onder de maat. In de pilot zijn twintig Gelderse kinderdagverblijven voorzien van ventilatieadviezen. Een opvallend hoog percentage van de onderzochte ruimten heeft onvoldoende mogelijkheden om goed genoeg te ventileren in de winter. Voor de groepsruimten ligt dit percentage op meer dan 70% en voor de slaapruimten zelfs op ruim 80%. Nog vaker dan bij scholen zijn bij kinderdagverblijven aanpassingen aan het gebouw nodig om voldoende ventilatiecapaciteit te creëren. Zowel door medewerkers als managers worden het onderzoek en de uitgebrachte adviezen hoog gewaardeerd.

Belangstelling scholen 2009-2010?

Ook in het schooljaar 2009-2010 zetten de Gelderse GGDen hun succesvolle samenwerking voort. Zij voeren de Frisse Lucht onderzoeken uit in het kader van de landelijke campagne Bewustwording Binnenmilieu Basisscholen. Tot en met eind maart worden tweehonderd scholen in het basis- en speciaal onderwijs bezocht. Gelderse scholen die beschikken over natuurlijke ventilatie en belangstelling hebben voor deelname, kunnen zich aanmelden via: frisselucht@hvdgm.nl.

Wat betreft kinderdagverblijven wordt op dit moment bekeken of het succesvolle pilot project kan worden vervolgd. Dat er behoefte is aan ondersteuning en advies blijkt wel uit de reacties een aanvragen van kinderdagverblijven.