Ingezonden persbericht


()
'Aandeel in elkaars kracht' thema Nationale Zorgvernieuwingsprijs 2010 ()

¤75.000 voor empowerment van mensen met een (chronische) ziekte of beperking

De inschrijving voor de Nationale Zorgvernieuwingsprijs 2010 gaat 1 maart open. Dit keer gaat er ¤75.000 naar een goed idee om mensen met een (chronische) ziekte of beperking krachtiger en onafhankelijker te maken in hun omgeving. Mét hulp van die omgeving - die er zelf vervolgens ook beter van wordt. ZonMw, VSBfonds en Zorginnovatieplatform zijn de initiatiefnemers van deze prijs. Iedereen met een vernieuwend idee kan insturen tot 1 april 2010.

Het thema
Veel mensen met een (chronische) ziekte of beperking willen zo veel mogelijk zelf de touwtjes in handen nemen. De omgeving kan hen daarbij helpen, en ondervindt daar zelf ook voordeel van. Mensen worden sterker door voor elkaar iets te betekenen. Vanuit deze gedachte heeft de Nationale Zorgvernieuwingsprijs in 2010 gekozen voor het thema 'Aandeel in elkaars kracht'. Met de prijs willen de initiatiefnemers mensen met een (chronische) ziekte of beperking krachtiger en onafhankelijker maken in hun eigen omgeving. De winnaar krijgt ¤75.000 om het idee uit te voeren.

Empowerment in het kwadraat
De Nationale Zorgvernieuwingsprijs 2010 zoekt naar nieuwe vormen van sociale netwerken die mensen met een (chronische) ziekte of beperking én het netwerk zelf versterken. Denk bijvoorbeeld aan mantelzorgers, jongeren, werkzoekenden, buurtbewoners en scholieren. Maar ook aan bedrijven, roc's en buurtscholen. Doordat zij voor mensen met een ziekte of beperking de nodige zorg of ondersteuning helpen organiseren en mobiliseren, neemt ook hun eigen empowerment toe. Bijvoorbeeld in de vorm van werkervaring, zinvolle tijdbesteding, minder zorgconsumptie, ontlasting van de mantelzorg en meer sociale samenhang in de buurt.

Meedoen loont
Weliswaar is er één prijs beschikbaar, maar ook andere inzenders maken kans op financiering. Zo krijgt een selecte groep kanshebbers hulp in het Zorgvernieuwingsatelier om hun plannen verder uitgewerkt te krijgen. Bovendien worden alle inschrijvers die niet winnen in contact gebracht met potentiële financiers tijdens de Nationale Zorgvernieuwingsdag.

Prijs voor vernieuwing
De Nationale Zorgvernieuwingsprijs is een van de bekendste prijzen op het gebied van zorg en welzijn, die ieder jaar een specifiek thema heeft. De prijs is bedoeld om vernieuwende ideeën voor betere zorg en gezondheid een kans te bieden. Vaak blijven die op de plank liggen vanwege gebrek aan tijd, geld en deskundigheid om het plan uit te voeren. De Nationale Zorgvernieuwingsprijs doet daar wat aan. Initiatiefnemers zijn ZonMw, VSBfonds en het Zorginnovatieplatform.

Meer informatie
Kijk op www.nationalezorgvernieuwingsprijs.nl voor meer informatie over achtergrond en procedure.