Ingezonden persbericht


Ede, 23 februari 2010

Protectionisme EU benadeelt webwinkels

Een wetsvoorstel van de Europese Commissie (EC) dreigt webwinkeliers fors te benadelen en kan de groei van de online thuiswinkelmarkt serieus belemmeren. Hiervoor waarschuwt Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org, de belangenorganisatie voor thuis- en webwinkels in Nederland. Volgens het wetsvoorstel mogen fabrikanten weigeren hun producten te verkopen aan webwinkels zonder fysieke vestiging.

Thuiswinkel.org-directeur Jongen: "Als dit wetsvoorstel realiteit wordt betekent dit dat fabrikanten geen producten hoeven te leveren aan webwinkels zonder fysieke winkel. Daarmee worden alle webwinkeliers dus benadeeld, maar in het bijzonder de kleinere webwinkels, die praktisch en financieel niet in staat zijn een fysieke vestiging op te zetten. Bovendien wordt hiermee de groei van de Europese thuiswinkelmarkt belemmerd, terwijl die de afgelopen jaren grote stappen naar volwassenheid zet. De concurrentie wordt beperkt, evenals de keuzevrijheid van consumenten. Ik kan me niet voorstellen dat dit de bedoeling is van de Europese Commissie, aangezien de rest van het wetsvoorstel juist niet onvoordelig is voor online winkelen. Deze tegenstrijdigheid verbaast me dan ook zeer."

De maatregel is volgens de EC bedoeld om fysieke winkeliers te beschermen tegen concurrenten die online dezelfde producten verkopen tegen lagere prijzen. De webwinkeliers zouden door hun fysieke afwezigheid minder investeren in het merk en, doordat ze geen kosten maken aan een fysieke winkel en personeel, lagere prijzen kunnen hanteren.

Volgens Jongen is dit een eenzijdige redenering. "Webwinkeliers moeten net zo goed investeren in het opzetten en doorontwikkelen van hun webshop, de opleiding en kennis van hun personeel en het vergroten van de naamsbekendheid van de webshop en het productaanbod dat zij voeren. Daar komen voor veel van hen ook nog investeringen bij, zoals in de vindbaarheid van hun website. Zij hebben kortom ook kosten die de fysieke winkels niet hebben, in die zin worden hier appels met peren vergeleken."

EINDE PERSBERICHT

Thuiswinkel.org
De Nederlandse Thuiswinkel Organisatie, kortweg Thuiswinkel.org, is als belangenorganisatie de primaire belangenbehartiger van ruim 1.000 bedrijven die producten en/of diensten op afstand (internet, catalogus, post, etc.) verkopen aan consumenten.

Alle leden van Thuiswinkel.org onderschrijven de Gedragsregels Thuiswinkel Waarborg. Onderdeel van deze gedragsregels zijn de relevante Europese richtlijnen, Nederlandse wet- en regelgeving, de gedragsregels die het gevolg zijn van door Thuiswinkel.org gemaakte afspraken met derden, bindende algemene voorwaarden en adequate geschillenbeslechting.

Keurmerk Thuiswinkel Waarborg
De gedragsregels zijn direct gekoppeld aan het Thuiswinkel Waarborg, hét consumentenkeurmerk voor veilig en betrouwbaar winkelen via internet, catalogus, post, en andere verkoopkanalen op afstand. Voor consumenten betekent dit dat alle aangesloten leden zich houden aan regels rond informatieplicht, privacy, herroepingrecht, terugbetaling en geschillenbeslechting.




Ingezonden persbericht