GroenLinks in de Europese Unie

Europees Parlement stap verder naar vaderschapsverlof

Vandaag heeft het Europees Parlement een belangrijke stap gezet richting babyverlof voor ouders in Europa. Een meerderheid in de commissie vrouwenrechten stemde voor twee weken betaald vaderschapsverlof in een richtlijn over zwangerschapsverlof. Voorafgaande aan de stemming organiseerde de Groene Fractie een actie met vaders en kinderen uit Europa. GroenLinks-europarlementariƫr Marije Cornelissen was initiatiefnemer van deze actie en is verheugd met het resultaat.

Marije Cornelissen: "Het Europees Parlement laat met deze stemming zien dat de schamele twee dagen verlof die vaders momenteel in Nederland krijgen niet meer van deze tijd zijn. De twee weken betaald verlof die het parlement voorstelt geven ouders de mogelijkheid om de ouderwetse rolverdeling te doorbreken en vanaf de geboorte samen de zorg voor hun kind in te delen."

De volgende stap is dat het volledige Europees Parlement de lijn van de commissie vrouwenrechten volgt. Dan zullen de EU-landen hun wetgeving over babyverlof moeten aanpassen aan de huidige tijdsgeest.

De commissie vrouwenrechten stemde vandaag ook voor minimaal 20 weken volledig betaald zwangerschapsverlof. Dit is een flinke verbetering ten opzichte van de 16 weken die moeders nu in Nederland krijgen. Dit voorkomt dat moeders door een te kort verlof genoodzaakt zijn ziekteverlof of vakantiedagen op te nemen. Vakantiedagen die juist in het eerste jaar zo hard nodig zijn. Deze verbetering is winst voor de gezondheid van de moeder en maakt het bovendien gemakkelijker borstvoeding te geven.

Dirk van den Bosch
Persvoorlichting