Gemeente Amersfoort

Persbericht Raadsgriffie gemeente Amersfoort - dinsdag 23 februari 2010

Digipanel beantwoordt vragen raadsverkiezingen

Amersfoorters die van plan zijn te gaan stemmen doen dit vooral omdat zij stemmen als een recht in de democratie zien waar je gebruik van moet maken. Amersfoorters die (misschien) niet gaan stemmen, doen dit vooral niet omdat ze niet weten op wie ze zouden moeten stemmen. Dit blijkt uit een onderzoek onder het gemeentelijk Digipanel in opdracht van de gemeenteraad, waaraan ruim 1500 digipanelleden meededen.

Naast het gebruik maken van je recht om te stemmen (55%) is een andere belangrijke reden om te stemmen dat je op die manier invloed kunt uitoefenen op de gemeentepolitiek. Voor een kwart van de Amersfoorters in het panel is dit de belangrijkste reden. Andere redenen zijn omdat een bepaalde partij steun verdient of uit plichtsbesef, omdat het nu eenmaal zo hoort.

Redenen om op bepaalde partij te stemmen
De Amersfoorters die (misschien) van plan zijn te gaan stemmen, bepalen vooral op welke partij ze gaan stemmen aan de hand van de standpunten van de partij in de afgelopen jaren. Verder stemmen veel Amersfoorters op basis van het verkiezingsprogramma van de partij of de landelijke politiek. Eén op de acht Amersfoorters die (wellicht) gaat stemmen, geeft aan dit af te laten hangen van de stemwijzer op internet.

Motieven om niet te stemmen
Aan de Amersfoorters die aangeven niet te gaan stemmen of die nog niet weten of ze gaan stemmen is gevraagd waarom ze (misschien) niet gaan stemmen. Niet weten waarop je zou moeten stemmen blijkt de belangrijkste reden te zijn om niet naar de stembus te gaan. Ruim een op de drie Amersfoorters geeft dit als belangrijkste motief aan om niet te gaan stemmen. Een andere belangrijke reden is dat inwoners het idee hebben dat dit geen nut heeft, omdat ze denken dat er toch niks verandert. Als overige redenen om niet te stemmen noemen Amersfoorters vaak praktische punten als vakantie en tijdgebrek.

De complete uitkomsten zijn te lezen op www.amersfoort.nl/feitenencijfers, onder 'actueel'.

Het Digipanel

Het Digipanel bestaat uit ca. 3000 volwassen Amersfoorters die enkele keren per jaar via hun e-mailadres meewerken aan online-onderzoeken. De enquête met vragen over de raadsverkiezingen leverde 1544 ingevulde vragenlijsten op en dit betekent een respons van ruim 50 %. Het Digipanel is niet geheel representatief voor alle Amersfoorters. Zo zijn inwoners tussen de 35 en 65 en inwoners met een hoog inkomen en opleidingsniveau oververtegenwoordigd. Deze scheve verhouding is grotendeels gecorrigeerd door de respons te wegen naar leeftijd en opleidingsniveau. Verder zijn digipanelleden vaak wat meer betrokken bij de stad dan 'de gemiddelde Amersfoorter'.

Het was de zevende keer dat de gemeenteraad gebruik maakte van het Digipanel.