Ingezonden persbericht


Perscommuniqué

De EU-Assemblee van regionale en lokale afgevaardigden CoR/10/NDNL.nl
Brussel, 23 februari 2010

Nieuwe Nederlandse delegatie in EU-Comité van de Regio's

De komende vijf jaar zullen 12 gekozen of politiek verantwoording verschuldigde vertegenwoordigers de stem zijn van de Nederlandse provincies en gemeenten in Brussel. Op 9 februari jl. zijn zij toegetreden tot het Comité van de Regio's (CvdR) - de EU-Assemblee van regionale en lokale afgevaardigden - en kozen zij Bas Verkerk (burgemeester van Delft) tot hoofd van hun nationale delegatie.

De leden van het CvdR, allemaal vertegenwoordigers van Europese lokale en regionale overheden, kwamen in de tweede week van februari in Brussel bijeen voor de constituerende vergadering van de nieuwe mandaatperiode van het CvdR (2010-2015). Zij verklaarden toen de ruimere bevoegdheden die het Verdrag van Lissabon het CvdR heeft gegeven te zullen gebruiken om Europa dichter bij de burgers te brengen. Sinds de inwerkingtreding van dit Verdrag moet het CvdR door de Europese instellingen tijdens het wetgevingsproces over meer onderwerpen worden geraadpleegd en kan het naar het Hof van Justitie van de EU stappen om de belangen van de Europese regio's en steden te verdedigen. Op de website van het CvdR is een interview te vinden met Bas Verkerk over de politieke prioriteiten van de Nederlandse delegatie in het CvdR voor de komende vijf jaar.

De Nederlandse delegatie in het Comité van de Regio's voor de periode 2010-2015:

Gewone leden
Plaatsvervangende leden

Ahmed Aboutaleb,
burgemeester van Rotterdam

Rob Bats,
gedeputeerde van de provincie Drenthe

Dick Buursink,
gedeputeerde van de provincie Overijssel

Lenie Dwarshuis-van de Beek,
gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland

Leon Frissen,
gouverneur van de provincie Limburg

Annemarie Jorritsma-Lebbink,
burgemeester van Almere

Rinske Kruisinga,
gedeputeerde van de provincie Noord-Holland

Cor Lamers,
burgemeester van Houten

Karla Peijs,
commissaris van de Koningin van de provincie Zeeland

Ton Rombouts,
burgemeester van 's Hertogenbosch

Bas Verkerk,
burgemeester van Delft

Luzette Wagenaar-Kroon,
wethouder van de gemeente Drechterland

Joop Binnekamp,
gedeputeerde van de provincie Utrecht

Job Cohen,
burgemeester van Amsterdam

Rinda den Besten,
wethouder van de gemeente Utrecht

Harry Dijksma,
gedeputeerde van de provincie Flevoland

Ellie Franssen,
wethouder van de gemeente Voerendaal

Sjoerd Galema,
gedeputeerde van de provincie Fryslân

Martin Jager,
gedeputeerde van de provincie Groningen

Hans Kok,
burgemeester van de gemeente Hof van Twente

Henk Kool,
wethouder van de gemeente 's-Gravenhage

Rik de Lange,
wethouder van de gemeente Zutphen

Wim van de Donk,
commissaris van de Koningin van de provincie Brabant

Co Verdaas,
gedeputeerde van de provincie Gelderland

(Voor foto's van deze CvdR-leden in Brussel kunt u mailen naar photocor@cor.europa.eu.)

Wie zijn lid van het Comité van de Regio's?
Alle Nederlandse gewone en plaatsvervangende leden van het CvdR zijn gekozen leden van Provinciale Staten of gemeenteraden, of zijn politiek verantwoording schuldig aan een gekozen vergadering (zoals commissarissen van de Koningin en burgemeesters). Hun lidmaatschap van het CvdR eindigt alleen tussentijds als zij hun nationale mandaat om welke reden dan ook verliezen.

Hoe worden de Nederlandse CvdR-leden benoemd?
De enige rechtsgrondslag voor de benoeming van de Nederlandse CvdR-leden vormt artikel 305 van het Verdrag betreffende de werking van de EU. In december 2006 zijn echter regels opgesteld over de rol die de minister van Binnenlandse zaken, Het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bij de aanwijzing van CvdR-leden spelen. De Nederlandse CvdR-delegatie wordt voorgedragen door de minister van Binnenlandse zaken op basis van een gezamenlijk voorstel van het IPO en de VNG. Deze beide organisaties letten op veel criteria bij de selectie van kandidaten om ervoor te zorgen dat provincies en gemeenten en grotere en kleinere gemeenten en provincies evenredig zijn vertegenwoordigd, en er sprake is van geografisch en politiek evenwicht, een evenwicht tussen de verschillende bestuursfuncties en een goede man/vrouw-verhouding.

Bezoek de website van het CvdR: www.cor.europa.eu

Het Comité van de Regio's

Het Comité van de Regio's (CvdR) is de EU-Assemblee van lokale en regionale afgevaardigden. De 344 CvdR-leden, afkomstig uit alle EU-lidstaten, hebben tot taak om de lokale en regionale overheden en de door hen vertegenwoordigde gemeenschappen bij het EU-besluitvormingsproces te betrekken en over EU-beleid te informeren. De Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad zijn verplicht om het Comité van de Regio's te raadplegen op beleidsterreinen die regio's en steden aangaan. Het CvdR kan bij het Europees Hof van Justitie beroep instellen als zijn rechten worden geschonden of als het van mening is dat een EU-wet indruist tegen het subsidiariteitsbeginsel of voorbijgaat aan de bevoegdheden van lokale of regionale overheden.

De oprichting van het CvdR in 1994 had een tweeledig doel. Ten eerste wordt ongeveer driekwart van de EU-wetgeving op decentraal niveau ten uitvoer gelegd, waardoor het zinvol is om vertegenwoordigers van lokale en regionale overheden bij de totstandkoming van nieuwe communautaire wetgeving te betrekken. Ten tweede streeft het CvdR ernaar om alle gekozen bestuursorganen een stem in het kapittel te geven bij het communautaire besluitvormingsproces en zo Europa dichter bij de burgers te brengen. Voorkomen moet worden dat het publiek slechts het nakijken heeft bij de verwezenlijking van het Europese project.

Het CvdR ijvert voor het recht van alle Europese lokale en regionale overheden op voldoende financiële middelen voor de uitvoering van hun taken en zet zich verder ook in voor goed bestuur en meer decentralisatie. Voorts streeft het ernaar de samenwerking tussen lokale en regionale overheden in de lidstaten en hun evenknieën in de kandidaat-lidstaten, potentiële kandidaat-lidstaten, buurlanden en andere derde landen te bevorderen.