Gemeente Beverwijk


Afvalinzameling in Beverwijk beter en toch goedkoper

De afvalinzameling in Beverwijk is deze periode sterk verbeterd. Zo zijn er meer ondergrondse containers gerealiseerd. Ook zijn de mogelijkheden tot afvalscheiding uitgebreid. Daarnaast is het aantal vuildumpingen afgenomen. Desondanks is de afvalstoffenheffing in Beverwijk in 2010 niet toegenomen ten opzichte van 2009. "Sterker, de afvalstoffenheffing is zelfs iets lager dan in 2009", aldus wethouder Frank Frowijn.

In 2009 is Beverwijk gestart met het gescheiden inzamelen van kunststof verpakkingsafval. Ook is de afgelopen maanden in Beverwijk een aantal bovengrondse papiercontainers vervangen door nieuwe ondergrondse containers. Daarnaast is het aantal containers uitgebreid. Dit alles moet resulteren in een betere afvalscheiding. Zo verwachten ReinUnie en de gemeente door de extra ondergrondse papiercontainers meer oud papier te gaan inzamelen. Het ingezamelde oud papier dient als grondstof voor het maken van nieuw papier. Hierdoor is voor de productie van nieuw papier nog maar 25% hout nodig. Voor de overige 75% wordt oud papier gebruikt.

Veel bewoners ergeren zich aan het onjuist aanbieden van afval rondom ondergrondse containers. Door ReinUnie wordt deze overlast tot een minimum beperkt. Dumpingen worden binnen één werkdag opgeruimd. Op zogenaamde hotspotroutes wordt het onjuist aangeboden afval verwijderd en er is gerichte communicatie met bewoners. Daarnaast treden handhavers binnen Beverwijk op tegen onjuist aangeboden afval en zijn zij bevoegd om onderzoek te doen naar de herkomst van het onjuist aangeboden afval. Waar nodig treden de handhavers zelfs verbaliserend op. Mede door intensivering van deze handhaving is het aantal meldingen van onjuist aangeboden afval teruggedrongen.