D66

dinsdag 23 februari 2010

EP moet 100% transparant zijn over eigen begroting

Europarlementslid Gerben Jan Gerbrandy heeft ingestemd met het kritische rapport over de jaarrekening van het EP voor 2008. Vandaag heeft Bart Staes (België, Groenen) in de begrotingscontrole commissie zijn veel besproken rapport gepresenteerd.

gebrek aan controle en transparantie

In het rapport wordt goedkeuring gegeven aan de jaarrekening, maar tegelijkertijd worden het gebrek aan interne controle en transparantie aan de kaak gesteld. Er wordt een groot aantal aanbevelingen voor verbetering gedaan waar Gerbrandy zich in kan vinden.

100% transparantie

Het Verdrag van Lissabon biedt een mooie gelegenheid om ook intern orde op zaken te stellen, aldus Gerbrandy. Een Parlement werkt met publiek geld en moet wettelijk, maar ook politiek, in staat zijn om iedere uitgave te verantwoorden. 100% transparantie is daarbij essentieel. Iedereen moet kunnen zien hoe het geld door het EP besteed wordt. Gerbrandy is het eens met de kernpunten van het rapport: besluitvorming over uitgaven van het EP is niet transparant genoeg en voldoet niet aan de eisen van goed bestuur. Daarnaast is de interne controle onvoldoende.

calvinisme

Wat meer calvinisme kan geen kwaad bij de aankoop van gebouwen en het invullen van buitenlandse reizen. Een parlement kost geld en we moeten niet proberen voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten, maar betere interne besluitvorming, interne controle en transparantie zijn echt noodzakelijk.