Gemeente Oirschot

Coalitieproces

Na de raadsverkiezingen begint altijd meteen het politiek gevoelige proces van coalitie- en collegevorming: welke politieke partijen vormen samen een coalitie en wie worden er wethouder? De lijsttrekkers van de zes politieke partijen in Oirschot willen een frisse start maken. Hoe beter de samenwerking en het samenspel, hoe beter de samenwerking in de komende vier jaar zal verlopen in de gemeenteraad en het college. Ook vinden de lijsttrekkers het belangrijk dat de inwoners kunnen volgen hoe het proces van coalitievorming verloopt. Openheid dus.

Â

Daarom hebben de zes lijsttrekkers op 22 februari jl met elkaar een aantal duidelijke afspraken gemaakt. Zo is afgesproken dat de grootste partij het voortouw neemt en alle raadsfracties uitnodigt voor een openbare vergadering op donderdag 4 maart, aanvang 18.30 uur in de raadszaal van het gemeentehuis. De grootste partij wijst ook een technisch voorzitter voor deze vergadering aan, die het proces naar de collegevorming zal schetsen. Alle raadsfracties worden uitgenodigd om onderwerpen te benoemen die van belang zijn voor de komende vier jaar.

Â

Een duidelijke afspraak is dat de partijen voorafgaand aan deze bespreking op 4 maart géén actie ondernemen, zodat men op donderdag 4 maart zonder last bijeen kan komen. De partijen zullen van tevoren dus géén contacten leggen en afspraken maken met andere partijen!

Â

Na deze eerste vergadering komen de partijen op voorspraak van de grootste partij bijeen voor overleg en onderhandeling. Dit gebeurt wel achter gesloten deuren.

De lijsttrekkers vinden het ook belangrijk dat het coalitieakkoord toetsbaar is en van tevoren doorgerekend wordt. Verder zullen de lijsttrekkers aandacht besteden aan een heldere communicatie.Â