D66

dinsdag 23 februari 2010

D66 in EP wil onderzoek effectiviteit staatssteun

Het rapport van Europarlementslid Sophie in ´t Veld over Mededingingsbeleid (2008) is met een grote meerderheid aangenomen in de Commissie Economische Zaken.

kritisch

Als gevolg van de economische crisis hebben veel bedrijven bijzondere staatssteun gekregen. In ´t Veld vindt het van belang dat wordt onderzocht hoe effectief die steun is geweest. "We moeten kritisch zijn over het gebruik van staatssteun, ook omdat het leidt tot een hogere staatsschuld en tot concurrentieverstoring."

onverteerbaar

Door het geven van staatssteun lopen overal de schulden op. "Kijk naar Nederland, daar is het tekort inmiddels gestegen tot 5,6 procent en dat komt mede door de steun die aan de banken is gegeven. Achter die cijfers gaat een enorme schuldenlast schuil en het is ook een rem op de economische ontwikkeling." In ´t Veld vindt ´t onverteerbaar dat de rekening van het herstelplan bij toekomstige generaties wordt gelegd.

duurzaamheid

Ook vindt de D66-politica het van belang om te onderzoeken of de steun aan de industrie in Europa inderdaad heeft geleid tot de beloofde omslag naar duurzaamheid.

breder pakket

Het Europees Parlement dringt er verder bij de Europese Commissie op aan om de sancties voor overtreding van de anti-kartel regels effectiever te maken. Tot nu toe zijn hoge boetes de enige sanctie voor bedrijven die illegaal een kartel vormen of op een andere manier de concurrentie bederven. In ´t Veld wil dat de Commissie met een breder pakket aan maatregelen komt. Zo moet de mogelijkheid worden onderzocht om individuele boosdoeners binnen een bedrijf strafrechtelijk te kunnen vervolgen.

collectieve schadevergoeding

Het Europees Parlement spreekt in het rapport opnieuw steun uit voor het plan van Neelie Kroes, die als commissaris voor Mededinging al heeft voorgesteld dat kleine bedrijven en particulieren een (collectieve) schadevergoeding kunnen eisen als ze benadeeld zijn door kartels.

sociaal-liberale koers

In ´t Veld is verheugd om te zien dat de nieuwe Eurocommissaris voor Mededinging, Joaquín Almunia, tijdens de hoorzittingen aangaf een sociaal liberale koers te gaan varen.