Gemeente Bernheze


Bernheze en Maasdonk meest gebaat bij herindeling

Onderzoek naar mogelijkheden krachtenbundeling:

Aanpak lokale en regionale vraagstukken meest gebaat bij herindeling tussen Bernheze en Maasdonk

De aanpak van lokale en regionale maatschappelijke vraagstukken is het meest gebaat bij een gemeentelijke herindeling tussen Bernheze en Maasdonk. De nieuwe gemeente zal, zowel op strategisch als operationeel niveau, van meerwaarde zijn voor haar inwoners en de regio. Dat is de hoofdconclusie van het onderzoek dat het bureau BMC deed in opdracht van de gemeenteraden van de gemeenten, naar de mogelijkheden van krachtenbundeling tussen beide gemeenten. Het onderzoeksrapport is dinsdag 23 februari door het onderzoeksbureau tijdens een bijeenkomst in Sterrenwacht Halley aangeboden aan de beide gemeenteraden.

Het onderzoek moest antwoord geven op de vraag in hoeverre en op welke wijze, zowel de gemeente Maasdonk als de gemeente Bernheze, in staat zijn om alleen of samen met anderen, invulling te geven aan hun toekomstige maatschappelijke opgaven. Tevens moest het onderzoek aangeven in hoeverre de antwoorden hierop aanleiding kunnen zijn voor het instellen van nieuwe ambtelijke en bestuurlijke arrangementen, die meerwaarde opleveren voor beide gemeenten en hun inwoners. Daarnaast moest het onderzoek aangeven op basis van voor- en nadelen, welke arrangementen, variërend van samenwerken tot herindelen, het meest effectief zullen zijn.

Arrangementen die zijn onderzocht zijn: vergaande integratie van ambtelijke diensten, volledige integratie van ambtelijke diensten en gemeentelijke herindeling.

Het onderzoeksbureau hanteerde voor het onderzoek een breed landelijk beproefde methode waarin uitvoerig is gesproken met een groot aantal relevante partners en actoren van de gemeenten. Gedurende het onderzoek is gewerkt met een klankbordgroep. Deze bestond uit de burgemeesters, de gemeentesecretarissen en de griffiers van beide gemeenten en van elke gemeente twee fractievoorzitters.

Grote landelijke gemeente

Met een gemeentelijke herindeling tussen Bernheze en Maasdonk ontstaat een grote landelijke gemeente tussen de stedelijke gebieden van ´s-Hertogenbosch, Oss en Uden/Veghel. Een plattelandsgemeente die qua omvang en mogelijkheden, volgens het onderzoek in staat moet worden geacht om haar huidige en toekomstige, lokale en regionale opgaven, naar behoren te verrichten. Een keuze voor elkaar zal, zover de onderzoekers kunnen overzien, geen negatieve consequenties hebben voor de bestaande bestuurlijke inrichting en het huidige evenwicht in de regio Noordoost Brabant. Er zal zelfs juist meer balans ontstaan, aldus het onderzoeksrapport.

Voor zowel het strategische als het operationele niveau geldt dat samenwerking met gemeenten in de regio belangrijk blijft. Om aanzienlijke schaalvoordelen te halen in de uitvoering van taken, is een verdere opschaling van de samenwerking met andere gemeenten volgens de onderzoekers zelfs noodzakelijk.

De onderzoekers pleiten er voor om elkaar ruimte te laten om eigenheid in de nieuwe gemeente te brengen en het proces van integratie niet te lang te laten duren. Ook vinden zij het van groot belang zorgvuldig en duidelijk naar het eigen personeel te communiceren.

Betrekken inwoners

Het onderzoeksrapport geeft aan dat het van belang is op een goede manier de inwoners te betrekken bij een gemeentelijke herindeling. Het gaat dan vooral om uit te leggen welke meerwaarde dit oplevert voor de gemeente en haar inwoners. Tevens verdient het aanbeveling om met de inwoners van gedachten te wisselen over de voor- en nadelen van de verschillende arrangementen.

Een interactieve communicatie met de inwoners vinden de onderzoekers meer betekenis hebben dan een volksraadpleging. Een gesprek met de bevolking kan relevante nieuwe informatie opleveren die de gemeenteraden kunnen betrekken bij de definitieve besluitvorming over herindeling.

Verdere procedure

De voorzitters van de gemeenteraden van Bernheze en Maasdonk hebben het rapport namens de gemeenteraden in ontvangst genomen. Volgens een afspraak die beide gemeenteraden hebben gemaakt, zullen de nieuw gekozen gemeenteraden over de resultaten van het onderzoek een standpunt innemen. Tevens zullen de nieuwe gemeenteraden een uitspraak doen hoe zij de inwoners willen betrekken bij de resultaten van dit onderzoek.

Voor belangstellenden is het onderzoeksrapport in te zien op de website van de beide gemeenten: www.bernheze.org en www.maasdonk.nl.

Zie het origineel
Te downloaden:

* Positiebepaling gemeentenBernheze en Maasdonk, gemeente Bernheze2.pdf (832,85 KB)

* Positiebepaling gemeentenBernheze en Maasdonk, gemeente Maasdonk2.pdf (840,08 KB)

Adresgegevens

Bezoekadres: De Misse 6,
5384 BZ Heesch
Postadres: Postbus 19,

5384 ZG Heesch
gemeente@bernheze.org
Tel. (0412) 45 88 88
Fax (0412) 45 46 35