Zie ook: Prestaties VVD, Lokale Partij Middelburg, CDA.

De PvdA prestaties in de gemeenteraad van Middelburg


MIDDELBURG, 20100223 -- Uit ergernis over de grabbelton aan standpunten waarmee zogenaamde Stemwijzers en Kieskompassen kiezers van advies menen te dienen, heeft de redactie van Nieuwsbank de lijsttrekkers van de gemeenteraadsverkiezing in Middelburg zes cruciale vragen voorgelegd. De lijsttrekker van de PvdA in Middelburg, Albert de Vries, heeft deze vragen als eerste als volgt beantwoord.

1. Wat zijn volgens de PvdA de afgelopen vier jaar de belangrijkste besluiten geweest van de Gemeenteraad van Middelburg?

· Plan voor de woonservicezones, met in alle wijken en dorpen levensloopbestendige woningen voor ouderen en voor mensen met een beperking, zorgkruispunten, welzijnsvoorzieningen, en in de grotere wijken ook kleine verpleeghuisjes, nieuwe winkelcentra, gezondheidszorg, brede scholen enz.; hierdoor kunnen mensen langer zelfstandig blijven wonen en als ze zorg of ondersteuning nodig hebben in hun eigen wijk blijven wonen en kunnen ze blijven meedoen aan activiteiten.
· Herijken van de toekomstvisie van Middelburg, de zgn kwaliteitsatlas; het groeidenken is verlaten en vervangen door inzet op kwaliteit, daarmee zijn de plannen realistischer, groener en socialer geworden. Met deze toekomstvisie is de koers vastgesteld. Een koers die inzet op het verder versterken van het voorzieningenniveau in Middelburg. Een koers ook die rekening houdt met een sterke verandering van de bevolkingssamenstelling.
· Investeren in sport en jeugdvoorzieningen. Investeren in meedoen van jongeren, in het ontwikkelen van hun talenten, in samenhang in de aanpak van problemen en in respect tussen generaties. Daardoor zijn er nauwelijks problemen met jongeren in Middelburg.
· Inzet op armoedebeleid: toeleiding naar werk, meer stageplaatsen, opvang van voortijdige schoolverlaters, work first strategie voor jongeren, veel groter bereik armoedebeleid, instelling van een jeugdsportfonds, verbetering van de langdurigheidstoeslag, inburgering, maatjes voor pardonners.

2. Welk standpunt heeft de PvdA bij elk van deze besluiten ingenomen?

· Het plan woonservicezones is gebaseerd op de visie en inzet van onze PvdA wethouder, het is een landelijk voorbeeldproject, in de landelijke pers zijn artikelen verschenen met de titel: "Het wonder van Middelburg".
· De herijking van de kwaliteitsatlas is tot stand gekomen na uitvoerige consultatie van bewoners, organisaties, buurgemeenten en de provincie. De PvdA heeft een groot aandeel gehad in de delen over wonen, de groene en de sociale paragraaf. De fractie heeft heel erg ingezet op de invloed van bewoners en organisaties. Verder heeft de PvdA wethouder zich ingezet om op basis van dit document tot samenwerkingsafspraken met Vlissingen te komen.
· De PvdA heeft zeer veel contacten in de Middelburgse sportwereld en met jongeren in de wijken. De PvdA wethouder heeft zowel jeugd als sport in zijn portefeuille. Er is voor miljoenen geïnvesteerd in sportaccommodaties. Clubs hebben de ruimte gekregen eigen investeringen te doen. De PvdA heeft het initiatief genomen voor jongerencentrum De Spot, voor skatepark Meker en de jeugdhonken. De fractie heeft jongeren geholpen met het afbouwen van jeugdhonken.
· De PvdA fractie heeft vele initiatieven genomen met betrekking tot het armoedebeleid. Op basis van samenwerking met de cliëntenraad van de sociale dienst, met de werkgroep gehandicapten en de FNV zijn tal van moties en voorstellen gedaan. Een PvdA raadslid is voorzitter van het jeugdsportfonds. Het bereik van het armoedebeleid is enorm vergroot.

3. Wat zullen volgens de PvdA de komende vier jaar de belangrijkste onderwerpen zijn in de Middelburgse gemeenteraad?

· Bezuinigingen
· Verbeteringen in het onderwijs
· Werk, werk, werk, stageplaatsen en zorgen dat ervaring en talent niet verloren gaat.
· Zorgen dat kwaliteit van bestaan van de meest kwetsbare mensen niet wordt aangetast, voorkomen dat zij de rekening van de crisis betalen die is veroorzaakt door de schrapers in de bankensector.

4. Hoe vindt de PvdA dat de gemeenteraad bij elk van deze onderwerpen zal moeten besluiten?

· Bezuinigingen: niet bezuinigen op kwaliteit van leven van de meest kwetsbaren, niet op wmo, wel op bureaucratie, grote (infrastructuur) projecten, door meer samenwerking met buurgemeenten en door sterkere toepassing van het profijtbeginsel rekening houdend met draagkracht.
· Bundeling van krachten in het beroepsonderwijs, samenwerking tussen scholen en met bedrijfsleven, terugdringen concurrentie tussen scholen, grotere betrokkenheid van basisscholen bij de buurt, geen kind van school zonder diploma.
· Zorgen dat mensen aan het werk blijven en aan het werk komen; afspraken met het bedrijfsleven maken over stageplaatsen en opname van meest kwetsbare groepen. Invoeren van een dienstenconcept in de wijken waarbij mensen in opleiding, in een reintegratietraject of in dagbestedingsconstructie kunnen participeren, waardoor vele mensen mee kunnen doen en er betaalbare diensten ontstaan voor de bewoners.
· Niet bezuinigen op sociaal beleid en wmo en inzet op vorige punt.

5. Zijn er onderwerpen die andere partijen erg belangrijk vinden en de PvdA niet? Wat is het standpunt van de PvdA over die onderwerpen?

· Langzaamverkeersbrug over kanaal. Dat is een hele dure voorziening, waarvan de dekking nog lang niet geregeld is en waarvoor door de provincie zulke idiote eisen worden gesteld dat hij veel en veel duurder wordt en minder functioneel zal zijn.
· Nul optie voor Coffeeshops; De PvdA is tegen voortzetting van het gedoogbeleid, een totaal verbod leidt tot overlast in de wijken en tot extreem hoge kosten voor politie en justitie. Wij zijn voor gecontroleerde liberalisering van teelt en verkoop. De vrijkomende middelen en politiecapaciteit zouden wij willen inzetten op meer wijkagenten, en op preventiebeleid van alcohol en drugs.
· Repressie. Wij vinden voorkomen beter dan mensen apart zetten en straffen. Wij willen mensen niet tegen elkaar opzetten. Wij kiezen voor meedoen, samen en samenhang. Ieder mens telt. Mensen moeten eerder en vaker worden aangesproken op verantwoordelijkheid en plichten. Indien nodig moet mensen die dat nodig hebben tijdig ondersteuning worden geboden, gericht op het zo snel mogelijk weer volledig dragen van eigen verantwoordelijkheid.

6. Met welke partijen denkt de PvdA in Middelburg de komende vier jaar het beste te kunnen samenwerken, als met hen een meerderheid gevormd kan worden?

In Middelburg maken we geen ruzie. Samenwerking tussen de grootste partijen PvdA (7) en CDA (5) gaat hier uitstekend. In het huidige college werken we ook goed samen met VVD (3) en SGP (3). De VVD is in Middelburg nog echt liberaal. Met de SGP bestaan uiteraard verschillen maar met name in het sociaal beleid wordt uitstekend samengewerkt. ). Er is de afgelopen jaren veel van de grond gekomen. De PvdA heeft veel van haar verkiezingsprogramma uit 2006 kunnen realiseren. De verkiezingsuitslag moet bepalend zijn voor de vorming van een nieuw college. Afhankelijk daarvan kiest de PvdA voor partijen die het sociaal beleid ondersteunen en mensen naar voren schuiven die ook waar kunnen maken wat ze roepen.

middelburg.pvda.nl/

Albert de Vries