GroenLinks Kampen

GroenLinks blijft vischrookerij steunen

Woensdag 17 februari 2010, 21:45u - wim rill

* brunnepe

* vischrookerij

GroenLinks blijft vischrookerij steunen

GroenLinks stond achter behoud van de vischrookerij en blijft daar achter staan. Die boodschap zal de partij blijven uitdragen. ook op woensdag 24 februari tijdens een discussieavond over de monumentale vischrookerij en de toekomst van Brunnepe.

Hoewel wethouder Boerman ook toen riep dat het zinloos was en de race gestreden, is GroenLinks vanaf het begin blijven vechten tegen sloop van de vischrookerij in Brunnepe. En gelukkig maar, want de strijd bleek allesbehalve zinloos.

Eind 2006 zag de toenmalige fractievoorzitter Edy Prick in dat het helemaal mis dreigde te gaan. De gemeenteraad nam een besluit over het bestemmingsplan Brunnepe-Oranjewijk en daarmee werd tot afgrijzen van GroenLinks de historische Vischrookerij aan het Slagersplein op papier verwoest.

Het oude pand, dat herinnert aan de rijke geschiedenis van Brunnepe en ooit is gesticht door evacués van het voormalige eiland Schokland, moest tegen de vlakte om plaats te maken voor een woontoren. Edy Prick zocht contact met Berry Zandbergen, die het verzet tegen de sloop aanvoerde. Edy hielp waar hij helpen kon. Hij was bij de eerste besprekingen aanwezig en gaf advies. Edy mobiliseerde ook tegenstanders in de gemeenteraad om het dreigende onheil af te wenden. Hij kreeg GBK en KIJK zover samen met GroenLinks een brief te schrijven aan de gemeenteraad.

Die steun voor behoud van de vischrookerij blijft. In het verkiezingsprogramma van de partij staat niet voor niets: `Cultuur is drager van samenleving' en `Waardevolle panden, interieurs en landschapselementen worden niet gesloopt, maar beschermd en goed onderhouden'.

De discussieavond over de toekomst van Brunnepe is op 24 februari aan boord van salonboot De Veerman. Dit schip ligt ter hoogte van het Van Heutszplein. Aanvang 20.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur. De presentatie is in handen van Henk Jan Karsten.