Garagebedrijven eisen vaker cash betaling

24/02/2010 10:07

Creative Venue BV

Eigenaar krijgt auto niet zomaar mee na reparatie

Rotterdam, 24 februari 2010 - Steeds meer garagebedrijven gaan over op contante betaling. Dat blijkt uit cijfers incasso- en gerechtsdeurwaardersorganisatie Flanderijn. Nog geen twee jaar geleden behoorden ze tot de top 5 van bedrijven met veel kleine onbetaalde vorderingen. Dat aantal neemt nu sterk af, aangezien de garagebedrijven (waaronder autodealers) reparatie tegen contante betaling steeds vaker van klanten eisen en betaling op rekening niet meer vanzelfsprekend is. Om die reden heeft Flanderijn inmiddels honderden medewerkers in de autobranche getraind in 'direct-betalen-gesprekken'.

Het landelijke opererende Flanderijn heeft diverse grote dealerketens als klant. Volgens directielid Teunis Nieuwpoort is er sprake van een logische en positieve trend. "Logisch, omdat in deze branche harde klappen vallen als gevolg van de economische crisis. Dan past het om extra goed te letten op je cashflow. Maar we zien het ook als een positieve trend: wij adviseren onze klanten namelijk al jaren om kleine bedragen zoveel mogelijk contant af te doen. Op basis van de ons bekende cijfers schatten wij in dat er zeker op zo'n 40% minder op rekening wordt geleverd".

Begeleiding debiteurenadministratie

Flanderijn geldt ook als specialist op het gebied van kleinere vorderingen (de hoogte verschilt per branche) en het kostenefficiënt innen daarvan voor opdrachtgevers. Zo hebben zij inmiddels diverse voorzieningen gecreëerd waarmee crediteuren snel en gemakkelijk een vordering in behandeling kunnen geven.

Flanderijn beschouwt de afname van vorderingen bij garagebedrijven niet als problematisch voor de eigen omzet. Nieuwpoort: "Debiteurenbeheer is meer dan alleen incasseren. Wij begeleiden onze opdrachtgevers ook bij het inrichten van hun debiteurenadministratie en het aanmaningstraject. We hebben inmiddels honderden medewerkers uit de autobranche getraind hoe ze het best hun geld kunnen binnenkrijgen. Ook dat zien wij als een belangrijk deel van onze dienstverlening."

Autobranche geen uitzondering

Eerder adresseerde Flanderijn al de problematiek waar steeds meer sportclubs mee kampen, namelijk oplopende vorderingen met betrekking tot contributie in relatie tot de maatschappelijke taken van sportclubs. Flanderijn kreeg de afgelopen jaren veel media-aandacht met hun gerichte aanpak (samen met diverse sportbonden en overkoepelende sportorganisaties) voor het binnenhalen van achterstallige contributies bij sportclubs en de samenwerking met diverse topsportorganisatie op dit gebied.





http://www.creativevenue.nl