Duits-Nederlandse Handelskamer

DNHK: Nederland blijft belangrijkste exporteur richting Duitsland

Den Haag/Wiesbaden, 24 februari 2010

Nederland heeft in 2009 zijn eerste plaats als belangrijkste exporteur richting Duitsland tegenover China en Frankrijk kunnen handhaven. Dit meldt de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK) in Den Haag. Nederland heeft volgens de Handelskamer in het afgelopen jaar goederen ter waarde van meer dan 58 mrd. euro naar Duitsland vervoerd. China bereikte 55,4 mrd. euro, Frankrijk lag op 54,6 mrd. euro.

"Nederland heeft ondanks de moeilijke randvoorwaarden bewezen dat het als goederenplatform richting de Bondsrepubliek steeds belangrijker wordt", zegt Axel Gerberding, directeur van de DNHK. Vorig jaar had Nederland voor het eerst sinds de jaren tachtig Frankrijk van de eerste positie als exportland richting Duitsland verdrongen. Toen wees de DNHK nog op het gestegen olie- en aardgasvervoer als oorzaak hiervoor. Deze goederen bleven in 2009 met een totaalbedrag van 4,8 mrd. euro weliswaar duidelijk achter bij de stand van 2008, toen 6,3 mrd. werden bereikt. "Gezien de flinke daling van de export in het algemeen blijven aardgas en olie desondanks grote spelers in de uitvoer", aldus Gerberding.

Andere belangrijke exportgoederen richting Duitsland waren in 2009 volgens de Handelskamer fossiele en minerale brandstoffen (7,1 mrd.), chemische producten (7,1 mrd.), voedings- en genotsmiddelen (6,2 mrd.), agrarische producten en ICT (allebij 4,0 mrd.).

De cijfers zijn gebaseerd op onderzoek van het Duitse Bundesamt für Statistik (Destatis). Het CBS zal zijn gegevens over de Nederlandse export en import per land over 2009 pas later bekendmaken. Anders dan in Nederland worden in Duitsland geen wederuitvoergegevens meegeteld, zodat het totaalvolume lager uitvalt. Het handelsvolume tussen Nederland en Duitsland lag volgens deze berekening in 2009 op 112,2 mrd. euro. Dit maakt Nederland tot de één na grootste handelspartner van de oosterburen. Alleen Frankrijk staat met 136,5 mrd. euro hoger op de ranglijst. De Verenigde Staten (93,7 mrd.), China (92 mrd.) en Italië (90,6 mrd.) blijven ruim achter.

De stijgende betekenis van Nederland voor de Duitse handel wordt eveneens onderstreept door de import vanuit Duitsland. Hier was Nederland vorig jaar naar plaats vier gestegen en had Italië ingehaald. Nu schiet Nederland met een goederenvolume van 54,1 mrd. euro zelfs omhoog naar plaats twee en laat de VS (53,8 mrd.) en het Verenigd Koninkrijk (53,1 mrd.) achter zich. Alleen Frankrijk staat met 81,9 mrd. euro ver aan kop van de Duitse exporten.

"Wat opvalt, is dat enkele branches zoals kleding en farmacie ondanks de crisis relatief stabiel zijn gebleven", zegt Gerberding. Koplopers op het gebied van de import vanuit Duitsland zijn nog steeds chemische producten (5,1 mrd. euro), machines (5,1 mrd.), voedings- en genotmiddelen (4,3 mrd.). Ook auto's vormen met 3,8 mrd. euro een belangrijke pijler, ondanks een teruggang in vergelijking met 2008 (5,6 mrd.).

"Wij gaan ervan uit dat het Nederlands-Duitse handelsverkeer zich op middellange termijn verder dynamisch ontwikkelt", benadrukt Gerberding. Voor Nederlands pleiten korte afstanden, goede randvoorwaarden en een met Duitsland vergelijkbare zakencultuur, aldus de DNHK-directeur. Dienovereenkomstig zijn niet alleen de aanvragen richting de Handelskamer in 2009 gestegen, ook heeft de DNHK met 106 nieuwe leden een record bereikt in haar 105-jarige geschiedenis.

Contact: Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK), Lars Björn Gutheil, tel. 070 3114 157, e-mail: l.gutheil@dnhk.org, www.dnhk.org