Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Start voor natuurontwikkeling Groene Corridor

Portefeuillehouder Lucas de Boer stak woensdag 17 februari de eerste spade in de grond voor de ontwikkeling van de Groene Corridor.

Het verwilderde terrein tussen de Tijs van Zeventerstraat en de volkstuinvereniging Nooitgedacht in Kralingen-Oost wordt grondig aangepakt. Een mooi nat natuurgebied met waterberging zal het resultaat zijn.

De ontwikkeling van de Groene Corridor bestaat uit verschillende maatregelen. Het verbreden en aanpassen van de watergang is er één van. Hierdoor kan bij hevige regen het water tijdelijk worden opgeslagen, zodat er geen wateroverlast ontstaat. Door de aanpassingen en door de aanleg van natuurvriendelijke oevers worden de natuurwaarden in het gebied beschermd én versterkt. Nu al staan er waardevolle bomen in het gebied en wordt het gebruikt door vleermuizen.

De Groene Corridor zal ontwikkeld worden tot een elzenbroekbos. Het oorspronkelijke slagenlandschap zal ook weer herkenbaar worden door op een slimme manier gebruik te maken van de eis voor een beheerpad van de hoofdwaterleidingen die in de grond liggen. De werkzaamheden zullen deze week starten en dit jaar worden afgerond. Tegelijk met de uitvoeri ng van de bovenstaande maatregelen zal de bodem gesaneerd worden.

Met de aanpak van de Groene Corridor worden doelstellingen uit het Waterplan Kralingen-Crooswijk en de gebiedsvisie Kralingen-Oost gerealiseerd. De combinatie van zoveel doelstellingen in één plan, dat er bovendien aantrekkelijk uitziet voor omwonenden, oogstte lof van organisaties zoals Volkstuinvereniging, de BKO en bewonersvereniging Tijs van Zeventerstraat.

Lucas de Boer steekt de eerste spade in de grond. (Foto: Karin Oppelland)