Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2010Z03662

Vragen van de leden Jasper van Dijk en Smits (SP) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mw. Dijksma, over een onderzoek naar de vrijwillige ouderbijdrage. (Ingezonden 23 februari 2010)


1
Wat is uw reactie op het onderzoek van de SP en de Onderwijs Consumenten Organisatie (OCO) waaruit blijkt dat er nog altijd veel mis is met de ouderbijdrage die scholen vragen aan ouders? 1)


2
Hoe verklaart u dat veel scholen nog steeds niet duidelijk maken aan ouders dat de ouderbijdrage strikt vrijwillig is, terwijl dit op allerlei manieren helder wordt gemaakt aan de scholen (brochures en regelgeving van OCW, SP-onderzoek, publiciteit)?


3
Wat is uw oordeel over de grote verschillen in hoogte van de ouderbijdrage die basisscholen vragen, nu wederom blijkt dat deze variëren tussen de 0 euro en de 600 euro?


4
Erkent u dat een ouderbijdrage van 600 euro een drempel opwerpt voor ouders, in het bijzonder wanneer scholen niet duidelijk maken dat het om een vrijwillige bijdrage gaat?


5
Deelt u de mening dat deze drempel wordt weggenomen als de ouderbijdrage aan een maximum wordt verbonden van bijvoorbeeld dertig euro voor het basisonderwijs?


6
Bent u bereid scholen een sanctie op te leggen als blijkt dat zij de regels rond de ouderbijdrage niet naleven? Zo nee, hoe voorkomt u dat scholen keer op keer in de fout blijven gaan?


7
Wanneer wordt het Inspectie-onderzoek naar schoolkosten gepubliceerd? Waarom duurt dit zo lang, aangezien er vanuit de Kamer meermalen op is aangedrongen dat er snel orde op zaken wordt gesteld?


1) Parool, 17 februari 2010: "School is vaag over ouderbijdrage" en rapport SP: http://amsterdam.sp.nl/nieuws/berichten.php?itemid=3465