Ingezonden persbericht

Sportpedagoog voor Rotterdamse sportverenigingen

Een sportpedagoog gaat Rotterdamse sportverenigingen ondersteunen om negatief gedrag van leden uit te bannen. Rotterdam introduceerde de pedagogische ondersteuning voor sportverenigingen woensdag als eerste gemeente in Nederland.

De aanstelling van de sportpedagoog, een gezamenlijk initiatief van Deelgemeente IJsselmonde en Rotterdam Sportsupport, kan gezien worden als een tegenreactie op de toename van geweld en criminaliteit bij de sportverenigingen. Ineke Kalkman gaat de functie van sportpedagoog uitoefenen. Eerder ervoer zij in een pilot bij de Rotterdamse voetbalclub H.O.V./D.J.S.C.R dat haar pedagogische werkzaamheden leidden tot minder weggestuurde kinderen, een verbetering van de sfeer op de club en een verdrievoudiging van het aantal jeugdteams. "Veel vrijwilligers van sportverenigingen hebben geringe pedagogische kennis", zegt Kalkman. "Ik ga besturen van clubs begeleiden bij het opstellen van beleid voor gedrag, normen en waarden. Samen met hen, maar vooral ook met coaches en trainers, stellen we regels vast en bepalen we de acties als deze worden overtreden."

Kalkman zal zich ook zelf ontfermen over kinderen. "Een professional kan bij een kind soms nét iets gemakkelijker de juiste snaar raken. Ook leg ik voor de verenigingen verbindingen met het gezin, de school en de wijk. Door de gehele leefomgeving van het kind erbij te betrekken, kunnen we slagvaardig optreden." Kalkman treedt in dienst bij Rotterdam Sportsupport, de Rotterdamse ondersteuningsorganisatie voor sportverenigingen. Ze gaat drie clubs intensief ondersteunen, maar ook andere Rotterdamse sportverenigingen kunnen een beroep op haar doen.

De Rotterdamse sportwethouder Peter Lamers is trots dat Rotterdam de sportpedagoog introduceert: "Sportverenigingen zijn van grote waarde voor de stad. Ze brengen Rotterdammers in beweging, maar dragen ook enorm bij aan bijvoorbeeld de leefbaarheid in wijken. Rotterdam is lastige stad om in op te groeien voor een aantal jongeren, daar worden vrijwilligers en bestuurders van sportclubs ook mee geconfronteerd. Door middel van de sportpedagoog worden de kansen voor jongeren vergroot en zet Rotterdam zich op het vlak van sportinnovatie weer op de kaart."

Dagelijks bestuurder Bram van Hemmen van de deelgemeente IJsselmonde stond aan de wieg van het initiatief. "De pedagoog versterkt verenigingen die door vervaging van normen en waarden kwetsbaarder worden. Dit moet het lidmaatschap en vrijwilligerswerk weer aantrekkelijker maken. Minstens zo belangrijk is dat via verenigingen sociaal-maatschappelijke problemen zichtbaar worden. Verder passen deze ontwikkelingen uitstekend in onze visie op het Stadionpark, waarin we naast de nieuwe Kuip een Sportcampus met een perfecte sportcultuur willen realiseren."

Het inzetten van een sportpedagoog past ook binnen de ambities zoals gesteld in het Olympisch Plan 2028. Ivo Opstelten, voorzitter van Olympisch Vuur: "We gaan met sport in de volle breedte heel Nederland naar Olympisch niveau brengen. Juist aan de basis van de sport willen we een stevig fundament leggen voor onze Olympische ambities. Een project als pedagogische ondersteuning helpt niet alleen de breedtesport, maar zorgt er ook voor dat sport aantrekkelijker wordt en een waardevolle bijdrage levert aan onze sociaal-maatschappelijke ambities. Ik zal dit project met interesse volgen."



Ingezonden persbericht